Quantcast
Channel: Instituut voor Neuropathische Pijn
Viewing all 839 articles
Browse latest View live

Gluten neuropathie, of gluten postieve axonale polyneuropathie

$
0
0

Gluten neuropathie, ‘Neuropathy associated with gluten sensitivity’, de titel van een artikel uit 2006 waarin de onderzoeker M Hadjivassiliou de relatie onderzocht tussen gluten overgevoeligheid en perifere axonale neuropathie. [1] Na een onderzoek bij 215 patienten met zogenaamde axonale neuropathie kwam hij tot de conclusie dat:

Gluten sensitivity may be aetiologically linked to a substantial number of idiopathic axonal neuropathies.

en

We conclude that serological evidence of gluten sensitivity is commonly found in chronic idiopathic axonal neuropathies and may well be aetiologically linked. The effect of a gluten‐free diet on the neuropathy should confirm whether or not this is another manifestation of gluten sensitivity similar to gluten ataxia, dermatitis herpediformis and gluten‐sensitive enteropathy.

Eerder bleek ook cerebelaire ataxie en epilepsie soms gluten geïnduceerd te zijn.[2] [3]

Gluten veroorzaken immuunstoornissen, en vermoedelijk triggeren tarwebestanddelen, zoals gluten, auto-immuunprocessen, die kunnen leiden tot neurologische aandoeningen, zo ook restless legs [4], maar ook diabetes in de hand werken. William Davis schrijft daarover meeslepend in zijn boek: Broodbuik. Gluten neuropathie is een onbekend syndroom, en aangezien er veel CIAP patienten zijn, zou het voor een deel van hen zinvol zijn om een tarwe en gluten vrij dieet, zoals dat in het boek ‘de Broodbeuk’ beschreven staat, een paar maanden te volgen en dan te ervaren wat dat doet.

[1] Hadjivassiliou M, Grünewald RA, Kandler RH, Chattopadhyay AK, Jarratt JA, Sanders DS, Sharrack B, Wharton SB, Davies-Jones GA. | Neuropathy associated with gluten sensitivity. | J Neurol Neurosurg Psychiatry. | 2006 Nov;77(11):1262-6. Epub 2006 Jul 11.

[2] Ihara M, Makino F, Sawada H, Mezaki T, Mizutani K, Nakase H, Matsui M, Tomimoto H, Shimohama S. | Gluten sensitivity in Japanese patients with adult-onset cerebellar ataxia. | Intern Med. | 2006;45(3):135-40. Epub 2006 Mar 1.

[3] Hernandez-Lahoz C, Mauri-Capdevila G, Vega-Villar J, Rodrigo L. | [Neurological disorders associated with gluten sensitivity]. | Rev Neurol. | 2011 Sep 1;53(5):287-300.

[4] Moccia M, Pellecchia MT, Erro R, Zingone F, Marelli S, Barone DG, Ciacci C, Strambi LF, Barone P. | Restless legs syndrome is a common feature of adult celiac disease. | Mov Disord. | 2010 May 15;25(7):877-81. doi: 10.1002/mds.22903.

The post Gluten neuropathie, of gluten postieve axonale polyneuropathie appeared first on Neuropathische pijn.


Acupunctuur, een nieuw proefschrift, van lage rugpijn tot in vitro fertilisatie

$
0
0

De Amerikaanse epidemioloog Eric Manheimer promoveert op 7 november 2013, om 11.45  bij prof. dr. Lex Bouter en prof. dr. D van der Windt aan de VU op een belangwekkend proefschrift, ’Systematic Reviews in the field of Complementary and Alternative Medicine, Importance, Methods and Examples Concerning Acupuncture.’

Een proefschrift van hoog niveau, dat een vorig Nederlands proefschrift over de effecten van acupunctuur binnen de gynaecologie ver achter zich laat. Dit stuk werk is bijna geniaal, en geeft aan hoe enorm gedreven en detaillistisch de promovendus moet zijn. Zeer minutieus worden vele aspecten van systematische reviews besproken, een veld waarin een van de promotores ook excelleert.

Er worden een aantal indicaties onder de loep gelegd, en een van de de conclusies is dat acupunctuur ten gevolge van de speciale interventie een hoog placebo effect heeft, en daarnaast vaak vergelijkende werkzaamheid, of zelfs betere werkzaamheid heeft dan standaard interventies.

Gezien de toenemende interesse onder artsen voor het optimaliseren van placebo effecten, zoals ook op het recente Europese congres voor pijn behandelaren (EFIC) in Florence tot uitdrukking kwam, is acupunctuur een interventie die duidelijk in de 21ste eeuw past. De promovendus komt zelfs tot de boeiende uitspraak dat acupunctuur potente placebo effecten heeft! Daarmee stelt hij terecht de vraag centraal of we niet het placebo-effect van deze interventie moeten maximiseren en vervolgens testen tegen standaard behandelingen. Dat is een doorbraak die we nog niet eerder zo duidelijk gehoord hebben in trial land. De beslissing welke behandeling te kiezen zou zich eigenlijk moeten baseren op dit soort studies. Voorts pleit de auteur voor

De promovendus bespreekt verder diverse indicaties, van osteoartrose, lage rugpijn tot in vitro fertilisatie. Hij legt uit dat acupunctuur bij  IVF niet werkt, maar dat de pijnverminderende werking bij artrose en chronische lage rugpijn duidelijk een feit is. Acupunctuur is van oudsher al een zinvolle behandeling geweest bij chronische pijnen, dit is duidelijk een van de core indicaties van acupunctuur.

Kortom, een bijzonder geslaagd proefschrift!

The post Acupunctuur, een nieuw proefschrift, van lage rugpijn tot in vitro fertilisatie appeared first on Neuropathische pijn.

Gebruiksaanwijzing PeaPure en achtergronden

$
0
0

PEA: onze patienten ervaringen en publicaties

PEA: sleutel tot gezondheid

PEA: sleutel tot gezondheid

Op Youtube hebben we een groot aantal van onze patienten geinterviewed over hun ervaringen met PEA, zodat iedereen het direct uit de eerste hand kan horen, uit de mond van de patienten zelf. Die filmpjes zijn ook allen op deze site te vinden onder de rubriek: ervaringen.

Omdat we vinden dat PEA een doorbraak in de pijngeneeskunde is, proberen we artsen via onze internationale artikelen  en via deze filmpjes op de hoogte te stellen van dit bijzondere supplement dat vrijwel geen bijwerkingen kent. Inmiddels heeft ons instituut vele internationale artikelen gepubliceerd over PEA, waaronder ook de resultaten van een grote dubbelblinde studie (Lijst met artikelen over PEA van het INP onder aan dit stuk)

PEA: natuurlijk middel en veel wetenschap

PEA is een natuurlijke, lichaamseigen pijnstiller en ontstekingsremmer, waarvan de werking ontdekt is in 1993 door de beroemde professor Rita Levi-Montalcini, een Nobelprijs winnares, die vorig jaar op 103-jarige leeftijd overleed.

PEA is sinds 1970 in vele duizenden patienten getest op werking en bijwerking. De pijnstilling is bij velen indrukwekkend en het middel heeft geen problematische, noch ernstige bijwerkingen. Het is ook goed samen met andere geneesmiddelen en pijnstillers te gebruiken. We zullen hier dan ook achtergronden bespreken en een gebruiksaanwijzing PeaPure geven.

 PEA:  informatie voor uw arts

PEA is een supplement en dus zonder recept verkrijgbaar. Het is zeer verdraagbaar in tegenstelling tot de meeste pijnstillers. Wel heeft het enige tijd nodig, omdat het de pijn via een biologische weg aanpakt.

Voor uw arts hebben we speciaal alle wetenschap over Normast/PeaPure verzameld in een overzichtsartikel: Alle wetenschap onder deze link. 

Volg deze link en download het meest recente (2012) en volledige overzicht over de klinische waarde van Normast/PeaPure.

Voor een beschrijving van hoe onze patienten het doen op palmitoylethanolamide is er ook een recent overzicht uit eind 2012:

Keppel Hesselink JM, Hekker TA, Therapeutic utility of palmitoylethanolamide in the treatment of neuropathic pain associated with various pathological conditions: a case series. Journal of Pain Research 2012 Volume 2012:5 Pages 437 – 442

Beide artikelen zijn makkelijk te downloaden en kunt u aan uw behandelend arts geven, zodat zij op de hoogte zijn.

Vernieuwing in de behandeling van chronische pijn en ontstekingen

Chronische pijn en chronische ontstekingsn behandelen is nog steeds een probleem. Veel patienten vinden geen baat bij de bekende pijnstillers en de bijwerkingen beperken het gebruik.

Er is daarom ook een grote zoektocht in de geneeskunde naar hoe neuropathische pijn (of zenuwpijn) en chronische pijn te behandelen is, zonder de lastige bijwerkingen van pijnstillers zoals gabapentine, pregabaline en amitriptyline. Zonder sufheid dus, zonder dat zombie-gevoel waar veel van onze patienten over klagen.

Sinds 2008 een doorbraak op dit gebied, want Normast® is als nieuw middel beschikbaar in Italie en Spanje gekomen. Het is een voedingssupplement en tegelijkertijd een bijzonder pijnstillende en een lichaamseigen stof. Een met goede pijnstillende werking bij verschillende ernstige pijnsyndromen, van hernia pijn tot en met de venijnige voetpijn bij diabetes. Deze stof draagt de moeilijke wetenschappelijke naam “palmitoylethanolamide”, afgekort PEA.

Sinds 2012 is deze stof ook in Nederland beschikbaar gekomen onder de merknaam PeaPure®. PeaPure bevat eveneens PEA bevat, maar dan in zuivere vorm, zonder de farmaceutische hulpstoffen die in Normast zitten, en zonder zoetstoffen; het is dus puur palmitoylethanolamide. Deze stof activeert in zijn zuivere vorm het eigen natuurlijke afweersysteem tegen pijn, en dat is uitzonderlijk. Een kort verhaal over een uitzonderlijke stof.

Hoogste tijd voor doorbraak met nieuwe pijnstiller!

Het was inmiddels wel de hoogste tijd dat er een nieuwe pijnstiller op de markt kwam, zeker sinds door de reumatoloog Vonkeman van het Medisch Spectrum Twente in zijn proefschrift aangetoond werd dat jaarlijks 5.100 mensen door de traditionele pijnstillers een ernstige maagbloeding krijgen en meer dan 500 daarvan overlijdt.

Met PEAt hebben we eindelijk een pijnstiller van een nieuwe generatie in de hand, en vooralsnog zijn bijwerkingen uiterst mild, en kunnen ook bejaarden dit middel zonder problemen nemen. Zonder angst voor bijwerkingen of geneesmiddeleninteracties te hebben.

Normast® en PeaPure® kunnen dus zonder problemen ingenomen worden naast andere middelen die de arts heeft voorgeschreven.

PEA: door Nobelprijswinnaar aangegeven

prof_montalcini.jpeg

Prof dr. Rita Levi-Montalcini ontdekte in 1993 het werkingsmechanisme van PEA

De werking van de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide werd in 1993 ontrafeld door de Italiaanse hoogleraar professor Rita Levi-Montalcini (Turijn, Italie, 1909-2012), een Nobelprijswinnares. Zij gaf aan dat PEA een bijzondere betekenis kon hebben bij de behandeling van patienten met pijnen en ontstekingen, en op basis van haar werk is dat verder uitgewerkt.

Op 30 december 2012 stierf Montalcini als 103-jarige. Zij ontdekte de eigenschappen van het pure PEA op basis van proeven uit haar laboratorium, ze was haar tijd duidelijk vooruit! Dat ze zo oud geworden is schrijven sommigen zelfs toe aan haar uitvinding.

Inmiddels zijn er vele honderden studies gedaan naaar de werkzaamheid van deze stof door allerlei biologen, fysiologen en artsen. Op onze website is ook voor artsen veel wetenschappelijke informatie over palmitoylethanolamide te vinden.

In Italie heeft een organisatie, Lifegroup SpA, de aanwijzingen van Professor Levi-Montalcini opgevolgd, en ze hebben die stof, palmitoylethanolamide (PEA), wetenschappelijk verder onderzocht. De naam toen was LG
2110/1, en later werd het als Normast in Italie en Spanje geintroduceerd en als PeaPure in Nederland en de rest van de wereld.

Sindsdien kan PEA aan patiënten makkelijk voorgeschreven en gegeven worden aan patienten met ernstige pijnen, pijnen waar geen andere stoffen tegen opgewassen zijn.

Steeds meer patienten op PEA 

Inmiddels zijn er meer dan een milioen patiënten met erge pijnen met PEA behandeld, en heel vaak met zeer behoorlijke tot indrukwekkende resultaten., van fibromyalgie tot diabetische pijnen.

Zo blijkt dat PEA pijnstillend kan werken bij ernstige rug- en herniapijn, gordelroospijn, pijn bij afklemming van zenuwen, zoals bij het het carpale tunnelsyndroom, chronische kaakpijn en pijn bij diabetes, om maar een paar lastig te behandelen pijnen te noemen.

De stof laat zich ook zonder problemen innemen naast andere pijnstillers, als dat nodig is, omdat er zover bekend geen negatieve effecten op de werking van andere middelen gevonden zijn.   [1] [2] [3] [4][5][6][7] [8][9][10][11][12][13][14][15]

Hieronder dit artikel, een interview met een voorbeeld van een patient, die ook dokter is, en directeur was van een groot ziekenhuis, en die vertelt over zijn ernstige herniapijn die niet reageerde op normale pijnstillers, maar welke na de behandeling met palmitoylethanolamide geheel verdween!

Ouderen en patienten met pijn maken minder PEA

Inmiddels (2013) is ook bekend geworden dat bij oudere mensen en mensen met chronische pijnen het lichaam minder PEA maakt. Zo hebben onderzoekers bijvoorbeeld gevonden dat bij fibromyalgie patienten de productie van PEA stagneert. [16] Dat is een extra reden om bij chronische pijnen PeaPure te geven, om zo het lichaam te ondersteunen.

PEA: wat het is

PEA geeft geen problematische bijwerkingen, omdat het een lichaamseigen stof is, en het kan het samen met andere geneesmiddelen zonder problemen ingenomen worden; interacties zijn niet bekend.

Omdat PEA een lichaamseigen stof is, die in principe dus (vrijwel) geen bijwerkingen heeft, en het ook zo goed werkzaam is, laten patiënten die wij in ons instituut zien ons weten, dat ze het veel prettiger vinden om in te nemen dan bijvoorbeeld amitriptyline en Lyrica en dat soort farmaceutische middelen, die je vaak suf maken. Symptomen die optreden tijdens PEA gebruik kunnen samenhangen met of het middel zelf, of met de ziekte. Dat beoordelen is een rol van de behandelende arts. In het algemeen zijn er geen klinisch relevante bijwerkingen gemeld.

PEA: veiligheid, werkzaamheid en eigenschappen

Deze pijnstiller heeft een aantal belangrijke en interessante eigenschappen en aspecten:

  1. Ingezet bij meer dan een miljoen patienten in Europa en vele duizenden in Nederland.
  2. Getest in studies bij duizenden patienten met pijnen en ontstekingen, waaruit de pijnstillende en ontstekingsremmende werking blijkt.
  3. Onderzocht bij griep en verkoudheid, waar het door de anti-ontstekingswerking de ernst van de griep vermindert.
  4. Onderzocht in honderden studies door biologen en farmacologen: nooit eerder werd een supplement zo uitvoerig bestudeerd.
  5. Werkzaamheid en veiligheid onderzocht bij o.a. herniapijnen, diabetische neuropathische pijnen, chronische kaakpijnen, carpaal tunnelsyndroom, trigeminusneuralgie. gordelroospijn en eczemen.
  6. Makkelijk te gebruiken, als poeder onder de tong voor de beginbehandeling en als capsules (of tabletten) daarna.
  7. Zonder problemen in te nemen naast andere geneesmiddelen en pijnstillers.
  8. Goede pijnstilling, soms zelfs beter dan bekende pijnstillers zoals ibuprofen en Lyrica.
  9. Gemelde bijwerkingen zijn minimaal, gebruik uiterst patientvriendelijk.
  10. Ook effectief en patientvriendelijk bij oude en zelfs heel oude patienten.
  11. En tenslotte: PEA is een lichaamseigen stof, we produceren deze stof zelf in onze cellen waar het werkt als natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer.

Ons lichaam maakt zelf palmitoylethanolamide

Het boeiende van het hele PEA-verhaal is, dat ons lichaam deze pijnstillende stof dus zelf maakt, in de cellen van ons lichaam. Zowel in de zenuwcellen als in de bindweefselcellen vindt er doorlopend een opbouw van vetten plaats in palmitoylethanolamide (PEA).

PEA speelt namelijk een belangrijke biologische rol bij veel verschillende levensprocessen, waaronder ontstekingen en bij pijnen. We produceren bij een ontsteking en bij pijn dus onze eigen pijnstiller en ons eigen anti-ontstekingsmiddel. Maar bij ernstige pijnen en ontstekingen is dat dus duidelijk niet voldoende.

Dan is het zinvol om via de voeding extra van deze stof PEA tot ons te nemen, zodat de pijnstillende en ontstekingsremmende reservoirs in ons lichaam aangevuld kunnen worden.

Gebruiksaanwijzing Peapure: advies dosering en gebruik

Gebruiksaanwijzing PeaPure: begin met 3 maal daags 400 mg PeaPure

Gebruiksaanwijzing PeaPure: begin met 3 maal daags 400 mg PeaPure

Neem de eerste maand ten minste 1200 mg per dag, bijvoorbeeld s’ochtends 2 capsules 400 mg PeaPure and s’avonds 1 capsule. Tijdens of na de maaltijd innemen.

Bij hele ernstige pijnen, zoals pijn na een beroerte of bij Sudeck adviseren we het poeder uit de PeaPure capsules op een lepeltje te strooien en dan onder de tong te strooien, gebruiken, en na ongeveer 10-20 dagen over te stappen op de capsules. De dosis kan dan eventueel opgehoogd worden naar 2-3 maal daags 2 capsules.

Meestal start de pijnstilling binnen enkele dagen tot weken. Als na 3-4 weken de pijn niet duidelijk afgenomen is, verhoog de dosering. Bijvoorbeeld naar drie maal daags 2 capsules.

Er zijn patienten die hebben sterk het gevoel dat het strooien van pure PEA onder de tong het beste werkt. Dat is biologisch ook behoorlijk logisch, PEA is een vetachtig stofje en smelt in de mond om dan via het mondweefsel direct in het bloed te komen. Het wordt dan niet gedeeltelijk afgebroken door de enzymen in onze darmen die vette stofjes splitsen.

Patienten met ALS gaan in het algemeen ook meer over tot gebruik van het fijn verdeelde PEA onder de tong, en dat lijkt beter te werken. Vermoedelijk is het ook prima om het poeder gewoon in de mond te strooien en het daar te laten oplossen, alleen onder de tong hoeft niet.

Dosering: stap voor stap

Begin de eerste maand met 1200 mg PeaPure per dag (3 capsules). Bij onvoldoende resultaat hoog de dosis op naar 3 maal 2 capsules per dag. Gebruik het middel dan nog een maand, als de pijn duidelijk minder wordt, verlaag de dosering dan na 2 maanden tot het niveau waarbij de pijnstilling bemerkbaar blijft. Sommige mensen kunnen goed uit de voeten met 2 maal 2 capsules per dag, anderen bijvoorbeeld met 2 of 3 maal 1 capsule per dag.

Als de pijn na 2-3 maanden nog niet gereageerd heeft, dan is het beter te stoppen met PEA, dan bent u een zogenaamde non-responder.

Waar kan men PeaPure of Normast bestellen?

Die vraag horen we nu frequent, en het antwoord is niet bij ons. Wij verkopen geen enkel middel. Normast is in Italie te verkrijgen, niet in Nederland, en PeaPure is in Nederland te bestellen via de organisatie JP Russell Science Ltd.

Normast en Pelvilen zijn in NL niet meer te krijgen. De patienten die Normast of Pelvilen gebruikten, meldden ons reeds dat PeaPure een goed alternatief is.

PeaPure: vrij van sorbitol en magnesium stearaat en andere chemische stoffen

In Normast sachets zit sorbitol, en sorbitol kan aanleiding zijn tot een aantal bijwerkingen, zoals diarree, opgezwollen buik, borrelingen en buikpijnen. Dat komt omdat een aantal mensen dit suiker niet goed kunnen verteren, en we citeren: Malabsorption of carbohydrates such as …sorbitol can often be detected among patients suffering from so-called non specific abdominal complaints. So far successful treatment consists of dietary interventions only.  [17]

peapure_en_normast_vergelijk.gif

Magnesium stearaat is een niet natuurlijke stof die aan tabletten toegevoegd wordt, om ze makkelijker te kunnen produceren. We citeren:

Magnesium stearate may make it easier for machines to eject tablets, but it can also make it harder for bodies to absorb nutrients. “Bioavailability” refers to your body’s ability to absorb and utilize nutrients. According to research conducted at Rutgers University, too high an amount of magnesium stearate may decrease the bioavailability of the substance that the tablet is meant to deliver.

De stof magnesium stearaat kan dus de werking van PEA verminderen, doordater minder opgenomen wordt.

In PeaPure zit noch sorbitol noch magnesium stearaat, noch andere biologisch zinloze stoffen, en dat zou dus wel eens belangrijke voordelen kunnen zijn. Er zijn zelfs bronnen die zelfs waarschuwen tegen magnesium stearaat, omdat het ook medische nadelen zou hebben. Hoewel we niet kunnen uitsluiten dat ook daar weer economische motieven meespelen, is het goed te weten dat het nieuwe middel PeaPure geheel vrij is van magnesium stearaat, sorbitol en andere farmaceutische stoffen.

PEA: individueel behandelen

Algemeen: Ervaring leert, dat de werking van PEA bij iedere patiëntverschillend is. Sommige patiënten hebben al baat bij de inname van minder dan 1200 mg/dag. Andere patiënten hebben een hogere dosering nodig, bijvoorbeeld in totaal 1800 mg per dag.

Ook het resultaat van het gebruik van PEA is bij elke patiënt verschillend. De ene patiënt heeft al een vermindering van de pijn binnen één week nadat is begonnen met de inname van PEA, terwijl de andere patiënt deze verminderingg van de pijn pas na een maand ervaart. Aangeraden wordt om altijd de huisarts te raadplegen voordat wordt overgegaan tot het gebruik van PEA.

Informeer uw huisarts eveneens over het resultaat van het gebruik van PEA, zodat met het doorgeven van deze kennis ook lotgenoten geholpen kunnen worden.

PEA is zoals gezegd een lichaamseigen stof, en tot nu toe zijn er in de literatuur geen  bijwerkingen van betekenis gevonden. Ook zijn er geen negatieve effecten op andere geneesmiddelen te verwachten, noch beschreven. Bij een groot aantal bejaarde patienten is de stof onderzocht en ook bij die patienten zijn er vooralsnog geen problemen in het gebruik gemeld. Onze oudste patient is 90 en reageerde goed op de behandeling zonder bijwerkingen. Een patient nam zelfs veel meer dan voorgeschreven, op eigen initiatief een dagdosis van 4800 mg, zonder bijwerkingen.

Normast, Pelvilen en uiteindelijk PeaPure, een patienten ervaring

Een patienten deelde ons al na twee weken op PeaPure mee: Ik gebruik het middel PeaPure nu 2 weken en het werkt uitstekend.

Nu het hele verhaal na 3 weken op PeaPure:

Sinds 2003 heftige zenuwpijnen

Mijn klachten dateren al van 2003. Ik kreeg toen opeens een helse pijn in mijn rechteronderbeen en voet. Ik ben toen uitgebreid onderzocht door een neuroloog. Deze constateerde een zenuwontsteking maar de oorzaak werd niet gevonden.


Na 3 maanden werd de pijn enigszins draagbaar maar mijn voet brandde de hele dag en een lichte aanraking van de huid van mijn voet en onderbeen was pijnlijk evenals een licht briesje en warmte. Vooral slapen was een groot probleem. Ik kon de lakens niet op mijn voet hebben en de warmte van het dekbed was ook lastig. Ik kon eigenlijk maar beperkt functioneren, want ik kon niet lang staan, niet tillen en niet lang zitten.

MRI’s gaven geen duidelijkheid

Jarenlang heb ik allerlei onderzoeken gehad bij neurologen en orthopedisch chirurgen. Verschillende MRI’s tot zelfs een staande MRI in Aberdeen. De oorzaak van mijn kwaal bleef onvindbaar.
Ook ben ik behandeld door fysiotherapeuten, osteopaten, manueel therapeuten, chiropractoren
en probeerde ik acupunctuur. Niets hielp.

Pijnstillers hielpen niet

Ik kreeg allerlei medicijnen, die niet werkten. De pijnstiller Naproxen hielp wel een beetje, maar heeft veel bijwerkingen.
Enige verlichting kreeg ik door een wekelijkse triggerpointtherapie in 2005. Nog steeds blijft deze behandeling belangrijk.
De pijn is in de loop van de tijd iets minder geworden maar was zonder pijnstillers nog steeds
niet te doen.

Normast werkte onvoldoende

Vorig jaar ben ik bij het instituut voor neuropathische pijn in Soest terechtgekomen.

Ik ben begonnen met Normast en Amitriptyline-zalf. Dat werkte niet voldoende.

Daarna kreeg ik Normast en Pelvilen. Dat werkte beter. Daarna alleen Pelvilen.

Ik gebruik dus nu al een jaar 2 x daags Pelvilen en voor het slapen gaan Amitriptyline zalf op mijn voet en een sokje aan. Op deze manier is het heel goed te doen.
Het is niet zo dat de kwaal verdwenen is.

Ik moet me nog steeds aan een aantal leefregels houden, maar de pijn is echt minder en ik heb geen pijnstillers meer nodig.

Toen ik een paar weken geleden hoorde dat Pelvilen niet meer geleverd kon worden schrok ik dan ook erg. Ik kreeg het advies om over te stappen op PeaPure. Dit gebruik ik nu 3 weken en het werkt gelukkig ook prima.

Ook patienten met ernstige pijnstndromen kunnen baat hebben bij PEA. [18][19]

Commentaar: over PeaPure, Pelvilen en Normast

Peapure, Pelvilen en Normast zijn  alle drie supplementen die de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide (PEA) bevatten. Maar er zijn verschillen. In Pelvilen zit PEA en een stof ui de druiveschil, een resveratrol. Dat kan soms anleiding zijn tot darmklachten en allergische reacties.

In Pelvilen en Normast zitten verder een aantal chemische hulpstoffen om de tablet goed te slaan en een rode kleurstof om de Pelvilen heen. Deze stoffen zijn niet per se noodzakelijk, en sommige wetenschappers menen dat daardoor de werkzaamheid van vertachtige stoffen zoals PEA mogelijk minder wordt. Vooral door het toegevoegde middel magnesium stearaat. In PeaPure zitten geen kleurstoffen zoals in Pelvilen, geen hulpstoffen zoals magnesium stearaat en geen resveratrol. PeaPure is derhalve geheel puur. UIt bovenstaand verhaal vinden we ook enige aanleiding om te denken dat de PEA in PeaPure mogelijk een betere werkzaamheid heeft dan de PEA in Normast.

Dit bleek inmiddels ook bij onze Cavalier King Charles spaniels, hondjes met een ernstig pijnsyndroom. Deze hondjes gebruikten aanvankelijk ook Normast en zijn overgestapt op PeaPure. Een van de eigenaren liet ons weten dat zijn hondje het ook minstens zo goed, zo niet beter deed.

Op deze website vindt u vele artikelen over PEA, alsmede de wetenschappelijke basis ervan. Artsen kunnen als ze meer willen weten altijd contact met ons opnemen.

Normast, PeaPure en Pelvilen bevatten allen PEA in een fijn verdeelde voor, gemicroniseerd, zodat het goed opgenomen kan worden.

Neuropathie als stofwisselingsstoornis

Het lichaam maakt namelijk te weinig PEA aan bij pijn en ontsteking, en doordat de stof PEA niet voldoende aangemaakt wordt, spreken we van een metabole of stofwisselingsstoornis op het gebied van de synthese van deze lichaamseigen pijnstillende stof. Het gaat hier dus om een stofwisselingsstoornis, ook wel stoornis van het metabolisme genoemd (uit het Grieks: μεταβολισμÏŒς “metabolismos” = verandering of omzetting), omdat de productie van PEA bij de chronische pijnen optimaler kan.

Omdat die productie niet door de cel verder opgevoerd kan worden, is het toevoegen van exogeen (van buiten af) PEA een duidelijke voorbeeld van substitutie-therapie.

December 2010, Instituut voor neuropathische pijn, Jan M. Keppel Hesselink en David J Kopsky, artsen, Revisie april 2011, JMKH, revisie november 2011, JMKH, juni 2012, JMKH, november 2012

Voorbeeld van een arts die ernstige hernia pijn had, een arts zelf, en hoe hij reageerde op PEA:
en voorbeeld van een patiente die alleen nog maar met rolstoel of stok vooruit kon:

Publicaties over PEA vanuit het Instituut voor Neuropathische Pijn

2. Keppel Hesselink JM, Hekker TA, Therapeutic utility of palmitoylethanolamide in the treatment of neuropathic pain associated with various pathological conditions : a case series. Journal of Pain Research 2012 Volume 2012:5 Pages 437 – 442 
8. Kopsky DJ, Keppel Hesselink JM Nerve Regeneration in Neuropathic Pain Pain Med 2010 Okt, 11(10):1576.
10. Keppel Hesselink, JM. Evolution in pharmacologic thinking around the natural analgesic palmitoylethanolamide: agonist and effective nutraceutical PEA and the sociology of science . J Pain Res August 2013 Volume 2013:6 Pages 625 – 634 DOI: http://dx.doi.org/10.2147/JPR.S48653
11. Keppel Hesselink JM. Anti-inflammatory compounds, such as ketamine and palmitoylethanolamide as antidepressants. Journal of Neuroinflammation 2013, 10:43 doi:10.1186/1742-2094-10-43
12. Keppel Hesselink JM.  Clinical neuro-restaurative effects of palmitoylethanolamide due to Inhibition of inhibition of NF-kappaB? Journal of Neuroinflammation 2013, 10:92 doi:10.1186/1742-2094-10-92

[1] G. Guida, A. de Fabiani, F. Lanaia, A. Alexandre, G.M. Vassallo, L. Cantieri, M. de Martino, M. Rogai, S. Petrosino | La palmitoiletanolamida (Normast) en el dolor neuropatico cronico por lumbociatalgia de tipo compresivo: estudio clinico multicentrico. | Dolor | 2010, 25:35-42

[2] Biasiotta A, La Cesa S, Leone C, Di Stefano G, Truini A, Cruccu G. | Efficacy of palmitoylethanolamide in patients with painful neuropathy. A clincial and neurophysiological open study. Preliminary results. | , Volume 4, Issue 1, May 2010, Page 77.

[3] Assini A, Laricchia D, Pizzo R, Pandolfini L, Belletti M, Colucci M, Ratto S. | P1577: The carpal tunnel syndrome in diabetes: clinical and electrophysiological improvement after treatment with palmitoylethanolamide | Eur J Neurol | 2010: 17(S3):295.

[4] Bortolotti F,Russo M, Bartolucci ML, Alessandri Bonetti G, Gatto MR, Marini I. | Palmitoylethanolamide vs NSAID in the treatment of TMJD Pain | Journal of Dental Research | 2010: 89(Special Issue B)

[5] Phan NQ, Siepmann D, Gralow I, Ständer S. | Adjuvant topical therapy with a cannabinoid receptor agonist in facial postherpetic neuralgia. | J Dtsch Dermatol Ges. | 2010 Feb;8(2):88-91. Epub 2009 Sep 10.

[6] Indraccolo U, Barbieri F. | Effect of palmitoylethanolamide-polydatin combination on chronic pelvic pain associated with endometriosis: preliminary observations. | Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. | 2010 May;150(1):76-9. Epub 2010 Feb 21.

[7] Calabrò RS, Gervasi G, Marino S, Mondo PN, Bramanti P. | Misdiagnosed chronic pelvic pain: pudendal neuralgia responding to a novel use of palmitoylethanolamide. | Pain Med. | 2010 May;11(5):781-4. Epub 2010 Mar 22.

[8] Rasková H, Masek K, Linèt O. | Non-specific resistance induced by palmitoylethanolamide. | Toxicon. | 1972 Aug;10(5):485-90.

[9] Hurych J, Holusa R, Effenbergerová E, Mirejovská E. | Attempt to influence silicotic fibrosis by means of N-(2-hydroxyethyl) palmitamide (Impulsin). | Czech Med. | 1980;3(3):218-25.

[10] Masek K, Perlík F, Klíma J, Kahlich R. | Prophylactic efficacy of N-2-hydroxyethyl palmitamide (impulsin) in acute respiratory tract infections. | Eur J Clin Pharmacol. | 1974 Oct 4;7(6):415-9.

[11] Kahlich R, Klíma J, Cihla F, Franková V, Masek K, Rosický M, Matousek F, Bruthans J. | Studies on prophylactic efficacy of N-2-hydroxyethyl palmitamide (Impulsin) in acute respiratory infections. Serologically controlled field trials. | J Hyg Epidemiol Microbiol Immunol. | 1979;23(1):11-24.

[12] Wiedermannová D, Wiedermann D, Lokaj J. | [Prophylactic administration of impulsin to clinically healthy children.--effect on the serum proteins and metabolic activity of granulocytes (author's transl)]. | Cas Lek Cesk. | 1978 Aug 18;117(33):1030-4.

[13] Eberlein B, Eicke C, Reinhardt HW, Ring J. | Adjuvant treatment of atopic eczema: assessment of an emollient containing N-palmitoylethanolamine (ATOPA study). | J Eur Acad Dermatol Venereol. | 2008 Jan;22(1):73-82.

[14] Pulvirenti N, Nasca MR, Micali G. | Topical adelmidrol 2% emulsion, a novel aliamide, in the treatment of mild atopic dermatitis in pediatric subjects: a pilot study. | Acta Dermatovenerol Croat. | 2007;15(2):80-3.

[15] P,Deslo. Combination of pregabalin and palmitoylethanolamide (PEA) for neuropathic pain treatment. | Pathos, 2010, 17,4:9-14

[16] Ghafouri N, Ghafouri B, Larsson B, Stensson N, Fowler CJ, Gerdle B. | Palmitoylethanolamide and stearoylethanolamide levels in the interstitium of the trapezius muscle of women with chronic widespread pain and chronic neck-shoulder pain correlate with pain intensity and sensitivity. | Pain. | 2013 May 14. pii: S0304-3959(13)00225-X. doi: 10.1016/j.pain.2013.05.002. [Epub ahead of print]

[17] Born P. | The clinical impact of carbohydrate malabsorption. | Arab J Gastroenterol. | 2011 Mar;12(1):1-4. doi: 10.1016/j.ajg.2011.01.002. Epub 2011 Feb 5.

[18] Calabrò RS, Bramanti P. | Occipital Neuralgia Responding to Palmitoylethanolamide. | Headache. | 2013 May 23. doi: 10.1111/head.12136. [Epub ahead of print]

[19] Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. | Treatment of chronic regional pain syndrome type 1 with palmitoylethanolamide and topical ketamine cream: modulation of nonneuronal cells. | J Pain Res. | 2013 Mar 21;6:239-45. doi: 10.2147/JPR.S42417. Print 2013.

The post Gebruiksaanwijzing PeaPure en achtergronden appeared first on Neuropathische pijn.

Nocturnal leg cramps in diabetes type 2 treated with palmitoylethanolamide

$
0
0

Sir,

Secondary leg cramps that are related to various disorders and primary idiopathic leg cramps are fairly common. More then half of all adults report that they have had nocturnal leg cramps. [1] Although benign, nocturnal cramps can disrupt sleep and have a substantial negative impact on quality of life.  Muscle cramps may be a symptom of many different conditions, including  peripheral vascular disease, radiculopathies and lumbar canal stenosis, diabetes mellitus, liver disorders and cirrhosis , metabolic myopathies and neuropathies. Muscle cramps can also be a side effect of drugs, such as potassium-sparing diuretics, or thiazidelike diuretics. [2] If no clear cause exist we speak of primary idiopathic leg cramps. To attribute a common symptom such as muscle cramps to an etiological cause  (disorder or side effect) is clearly quite complicated, of not impossible.

Quinine is traditionally prescribed in leg cramps of unknown origin,  but as  there are a number of reported severe or fatal thrombocytopenia after taking quinine to prevent leg cramps, this therapy cannot be recommended anymore for the treatment of a benign but irritating symptom such as leg cramps. [3] Evidence for the efficacy of other pharmacological interventions, such as magnesium, calcium channel blockers, carisoprodol, or vitamin B12 is limited or absent. Other non-drug treatments for lower limb muscle cramps have limited value. [4] Forced gastrocnemius stretching has long been recommended to prevent leg cramps. [5]

We present a 84 year old male patient, still very vital and able to walk many kilometers, with complaints of muscular cramps, mostly of nocturnal nature, since 2005. Diabetes type 2 diagnosed in 2000, treatment to date rosuvastatin calcium 2.5 mg/day, diltiazem 200 mg/day,hydrochlorothiazide 12.5 mg/day, losartan 50mg/day, aspirine 100 mg/day and metformin 1000 mg twice daily. Some signs of retinopathy were detected by the ophtalmologist, and angina pectoris since 2000. He started suffering from neuropathic pains in both feet since 2005, and increasingly painful nocturnal cramps. The meanscore of these cramps during one week on the numeric rating scale was 5. Patient did not wish analgesic therapy, because he was fit enough to cope with some pain, according to his sayings.

Patient visited our clinic for neuropathic pain, and his main wish was to reduce the painful nocturnal pains. He did not wanted to try drugs such as pregabalin and amitriptyline, so we started treatment with palmitoylethanolamide (PeaPure), 400 mg twice daily. Within one weeks his cramps were noticeably reduced, and after 2 weeks the pain-crampscore was down to 1. Actually he stated that the last month of treatment no cramps occurred anymore.

Palmitoylethanolamide (PEA) is a nutraceutical available under the brand names PeaPure (and Normast in Italy and Spain) since 2008. It is naturally occurring fatty acid amide, belonging to the class of the nuclear factor peroxisome proliferator- activated receptor (PPAR)-agonists. In addition to its affinity for the PPAR, it has high affinity for the GPR55 receptor and a number of other targets. PEA has been evaluated in a number of placebo controlled randomized clinical trials and has been found to be effective in various neuropathic pain states and inflammation.[6][7][8] PEA is produced in the body on demand and accumulates locally during several inflammatory and pain disorders, eg, intestinal inflammation,neuropathic pain, cerebral ischemia, and multiple sclerosis.[9] PEA is an compound which can be synthesized in muscle tissue, and such synthesis seems disturbed in fibromyalgia. [10] It has been documented as valuable in the treatment of neuropathic pain in chronic idiopathic axonal neuropathy.[11] ALthough the pathophysiology of muscular cramps remains poorly understood, the endogenous pleiotropic lipid messenger palmitoylethanolamide might play a role in stabilizing overactive muscles giving rise to cramping during the night. [12]

Its side effect profile is very benign, tolerability is good and dose limiting side effects up to several grams/day have not been reported. [13] Drug-drug interactions have also not been reported so far. Due to the positive balance between efficacy and safety the nutraceutical palmitoylethanolamide is a new compound in our armaentariumn for the treatment of neuropathic pains, and perhaps nocturnal painful muscular cramps.

[1] Allen RE, Kirby KA. | Nocturnal leg cramps. | Am Fam Physician. | 2012 Aug 15;86(4):350-5.

[2] Garrison SR, Dormuth CR, Morrow RL, Carney GA, Khan KM. | Nocturnal leg cramps and prescription use that precedes them: a sequence symmetry analysis. | Arch Intern Med. | 2012 Jan 23;172(2):120-6. doi: 10.1001/archinternmed.2011.1029. Epub 2011 Dec 12.

[3] Mohamed M, Hayes R. | Quinine-induced severe thrombocytopenia: the importance of taking a detailed drug history. | BMJ Case Rep. | 2013 Oct 3;2013. pii: bcr2013200631. doi: 10.1136/bcr-2013-200631.

[4] Blyton F, Chuter V, Walter KE, Burns J. | Non-drug therapies for lower limb muscle cramps. | Cochrane Database Syst Rev. | 2012 Jan 18;1:CD008496. doi: 10.1002/14651858.CD008496.pub2.

[5] Daniell HW. | Simple cure for nocturnal leg cramps. | N Engl J Med. | 1979 Jul 26;301(4):216.

[6] Hesselink JM. | Evolution in pharmacologic thinking around the natural analgesic palmitoylethanolamide: from nonspecific resistance to PPAR-? agonist and effective nutraceutical. | J Pain Res. | 2013 Aug 8;6:625-34. doi: 10.2147/JPR.S48653. eCollection 2013.

[7] Keppel Hesselink JM, de Boer T, Witkamp RF. | Palmitoylethanolamide: A Natural Body-Own Anti-Inflammatory Agent, Effective and Safe against Influenza and Common Cold. | Int J Inflam. | 2013;2013:151028. Epub 2013 Aug 27.

[8] Hesselink JM, Hekker TA. | Therapeutic utility of palmitoylethanolamide in the treatment of neuropathic pain associated with various pathological conditions: a case series. | J Pain Res. | 2012;5:437-42. doi: 10.2147/JPR.S32143. Epub 2012 Oct 26.

[9] Skaper SD, Facci L, Fusco M, Della Valle MF, Zusso M, Costa B, Giusti P. | Palmitoylethanolamide, a naturally occurring disease-modifying agent in neuropathic pain. | Inflammopharmacology. | 2013 Nov 1. [Epub ahead of print]

[10] Ghafouri N, Ghafouri B, Larsson B, Stensson N, Fowler CJ, Gerdle B. | Palmitoylethanolamide and stearoylethanolamide levels in the interstitium of the trapezius muscle of women with chronic widespread pain and chronic neck-shoulder pain correlate with pain intensity and sensitivity. | Pain. | 2013 May 14. pii: S0304-3959(13)00225-X. doi: 10.1016/j.pain.2013.05.002. [Epub ahead of print]

[11] Hesselink JM. | Chronic idiopathic axonal neuropathy and pain, treated with the endogenous lipid mediator palmitoylethanolamide: a case collection. | Int Med Case Rep J. | 2013 Sep 13;6:49-53. doi: 10.2147/IMCRJ.S51572.

[12] Minetto MA, Holobar A, Botter A, Farina D. | Origin and development of muscle cramps. | Exerc Sport Sci Rev. | 2013 Jan;41(1):3-10. doi: 10.1097/JES.0b013e3182724817.

[13] Esposito E, Cuzzocrea S. | Palmitoylethanolamide in homeostatic and traumatic central nervous system injuries. | CNS Neurol Disord Drug Targets. | 2013 Feb 4. [Epub ahead of print]

The post Nocturnal leg cramps in diabetes type 2 treated with palmitoylethanolamide appeared first on Neuropathische pijn.

Spierkramp, pijnlijk en nachtelijk, natuurlijk behandelen

$
0
0
Spierkramp veroorzaaktt door zieke zenuwcel

Spierkramp veroorzaaktt door zieke zenuwcel

Spierkramp kan overdag voorkomen maar vooral s’nachts. Dan schrik je op met een enorm pijnlijke kuit, meestal slaat de spierkramp toe inde kuit. Nachtelijke en plotselinge heftige en pijnlijke spierkrampen zorgen bij veel mensen voor een onrustige nacht. Maar liefst 60 procent van de Nederlanders heeft er wel eens last van, vrouwen in het algemeen meer dan mannen.

Nachtelijke spierkrampen zijn volgens de definitie plotseling optredende, pijnlijke, onwillekeurige, doorgaans in de kuitspier gelokaliseerde spiersamentrekkingen die ’s nachts optreden en de slaap verstoren. De krampen kunnen seconden tot zelfs minuten aanhouden en aanvalsgewijs optreden. Soms treden ze op in episodes van enkele dagen tot weken waarin ze zich herhalen. Dit beeld wordt in de praktijk nogal eens verward met andere aandoeningen, zoals met het restless legs-syndroom (RLS) en de periodic leg movement disorder (PLMD).

Maar wat is het nu precies? En is er iets aan te doen?

Nachtelijke spierkrampen: wat is de oorzaak?

We zien veel mensen met nachtelijke spierkrampen, meestal veroorzaakt door bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, neuropathie of na chemokuren. Maar omdat spierkrampen zo vaak optreden, ook als bijwerkingen van geneesmiddelen zoals plaspillen en statines, de oorzaak is soms dan ook moeilijk te achterhalen. De aanvallen van de kramp duren in het algemeen niet langer dan tien minuten, bij uitzondering kunnen ze meerdere uren aanhouden.

Over de oorzaak is veel gedacht, en er zijn een aantal veronderstellingen, niet meer dan dat. Bijvoorbeeld dat krampen de oorzaak zijn van abnormaal prikkelbare motorische zenuwuiteinden of van hyperactiviteit van de zogenaamde motorische neuronen, de bewegingszenuwen, met als gevolg snelle samentrekkingen van verschillende spiergroepen.
De werkelijke oorzaak van nachtelijke spierkrampen blijft echter onbekend.

Behandeling van pijnlijke spierkrampen

Het middel bij uitstek, kinine, wordt niet meer gegeven, omdat er zeldzame dodelijke bijwerkingen van gemeld zijn. Verder zijn er geen duidelijke aanbevelingen welke middelen ingezet kunnen worden.

Wij hebben goede resultaten met het inzetten van het natuurlijke antipijn middel palmitoylethanolamide (PeaPure). Bij patienten met pijnlijke krampen, zoals bij diabetes voorkomen, of bij levercirrose, zien wij patienten vrijwel geheel krampvrij worden.

Begin de eerste maand met 1200 mg PeaPure per dag (3 capsules). Bij onvoldoende resultaat hoog de dosis op naar 3 maal 2 capsules per dag. Gebruik het middel dan nog een maand, als de pijn duidelijk minder wordt, verlaag de dosering dan na 2 maanden tot het niveau waarbij de krampverminderende werking nog goed bemerkbaar blijft. Sommige mensen kunnen goed uit de voeten met 2 maal 2 capsules per dag, anderen bijvoorbeeld met 2 of 3 maal 1 capsule per dag.

Als de krampen na 2-3 maanden nog niet gereageerd hebben, dan is het beter te stoppen met PEA, dan bent u een zogenaamde non-responder.

Zie ook deze site over PEA

The post Spierkramp, pijnlijk en nachtelijk, natuurlijk behandelen appeared first on Neuropathische pijn.

Nervenwurzelreizung: Schmerz und Behandlung mit Palmitoylethanolamid (PeaPure, Normast)

$
0
0
Nervenwurzelreizung, Bandscheibe Schmerzen

Nervenwurzelreizung, Bandscheibe Schmerzen: PeaPure

Nervenwurzelreizung

Der bekannteste Nervenwurzelschmerz ist der sog. Ischiasschmerz beim Bandscheibenvorfall (Diskushernie) im Lendenwirbelsäulenbereich.
Es muss zwischen Nervenirritation und -kompression unterschieden werden:

1. Nervenwurzelirritation: Scharfer, stechender, teils elektrisierender Schmerz entlang des Nervenverlaufes. Gefühlsstörungen und Kribbeln können vorkommen.
2. Nervenwurzelkompression: Zusätzlich kommen noch Taubheitsgefühl und eventuell Kraftverlust hinzu.
Bandscheibenvorwölbungen und -vorfälle sowie Verengungen des Rückenmarkskanals müssen aber nicht unbedingt Beschwerden verursachen.
Schmerzen entstehen erst, wenn Entzündungsreaktionen eine Nervenreizung verursachen. Anhaltende Reizung oder Schädigung durch Druck können in schwer therapierbaren neuropathischen Schmerzen enden.

Absolute Operationsindikationen sind nur bei Lähmungserscheinungen und acute Incontinenz gegeben. Bestehen zusätzlich gar Blasen- und Mastdarmstörungen, muss direkt operiert werden!

Nervenwurzelreizung: Nur selten eine Operationsindikation

In viele Fälle kann eine Operation vermieden werden. Daher sollte behandlung mit natuerlichen palmitoylethanolamide (PeaPure) vor einer Operation berücksichtigt werden. Palmitoylethanolamid ist ein natürlicher, schmerzstillender und entzündungshemmender Wirkstoff ohne nennenswerte Nebenwirkungen, über den momentan beinahe monatlich neue klinische Studien erscheinen. So veröffentlichte eine Gruppe Researcher von verschiedenen spanischen Universitäten kürzlich auch eine Studie zurschmerzstillenden Wirkung von PEA bei Bandscheibenvorfall und Nervenwurzelreizung. Fazit: Der Zusatz von PEA zur Standard-Behandlung zeigt eine deutliche Verbesserung in der Schmerzlinderung bei Patienten mit neuropathischen Schmerzen aufgrund von Ischias-Syndrom.

PEA wurde gut vertragen. Zukünftige Untersuchungen zur Rolle von PEA in der Behandlung von neuropathischem Schmerz kann helfen, die Therapie-Strategie für diese Art von neuropathischem Schmerz neu zu definieren.

Quelle

Quelle zur PeaPure

The post Nervenwurzelreizung: Schmerz und Behandlung mit Palmitoylethanolamid (PeaPure, Normast) appeared first on Neuropathische pijn.

Gelenkschmerzen: Arthritis oder Arthrose und Behandlung mit palmitoylethanolamid (PeaPure)

$
0
0
Kein Artrose und Gelenkschmerzen mehr!

Kein Artrose Schmerzen mehr!

Gelenkschmerzen: Arthritis bezieht sich auf entzündliche Gelenkprozesse und gehört zu den rheumatischen Erkrankungen. Mehrere Gelenke können gleichzeitig betroffen sein (rheumatische Arthritis, Polyarthritis z.B. bei Finger- und Handgelenkbefall).
Arthrose als Resultat von Abnutzungserscheinungen ist jedoch die häufigste Ursache für Gelenkschmerzen. Faktoren wie Übergewicht, Überbelastung, Fehlstellungen, Gelenkverletzungen und mehr können den vorzeitigen Abbau des knorpeligen Gelenküberzuges begünstigen.

Lang anhaltende Gelenkschmerzen

Lang anhaltende Gelenkschmerzen (auch Rheuma genannt) können den Alltag stark negativ beeinflussen und die eigene Bewegungsfreiheit massiv einschränken, so dass Gelenkschmerzen auf alle Fälle ernst genommen und von einem Arzt untersucht werden sollten. Die Ursachen für gelegentliche oder dauerhafte Gelenkschmerzen sind sehr vielfältig. Mittlerweile sind hunderte von Ursachen für Gelenkschmerzen bekannt. Dementsprechend genau muss eine Untersuchung erfolgen, auf der dann eine spezielle Therapie aufbaut.

Gelenkschmerzen: Der Röntgenbefund ist nicht aussagekräftig

Beschwerden und radiologische Zeichen stimmen häufig nicht überein!
Sind degenerative Veränderungen im Röntgenbild zu erkennen, so sind diese bereits in einem fortgeschrittenen Stadium.
Radiologisch erkennbare Veränderungen verursachen nicht zwingend Schmerzen.
Auch bei jüngeren Patienten ohne radiologisch nachweisbare Gelenkveränderungen sind schmerzhafte Hüftgelenkfunktionsstörungen nicht selten.

Daraus folgt: Auch wenn keine radiologische Gelenkveränderung nachgewiesen werden kann, ist bei klinischem Verdacht einer Gelenkfunktionsstörung und chronische Schmerzen das natuerlichen und Koerpereigene Palmitoylethanolamid (PeaPure) der geeignete Therapie. Gelenkinfiltration mit Steroiden (Kortison) lehnen wir ab.

Info zur PeaPure

The post Gelenkschmerzen: Arthritis oder Arthrose und Behandlung mit palmitoylethanolamid (PeaPure) appeared first on Neuropathische pijn.

Charcot voet


Spierkramp: nachtelijke en pijnlijke spierkrampen natuurlijk behandelen

$
0
0

Spierkramp kan overdag voorkomen maar vooral snachts. Dan schrik je op met een enorm pijnlijke kuit, meestal slaat de spierkramp toe inde kuit. Nachtelijke en plotselinge heftige en pijnlijke spierkrampen zorgen bij veel mensen voor een onrustige nacht. Maar liefst 60 procent van de Nederlanders heeft er wel eens last van, vrouwen meer dan mannen. Maar wat is het nu precies? En is er iets aan te doen?

The post Spierkramp: nachtelijke en pijnlijke spierkrampen natuurlijk behandelen appeared first on Neuropathische pijn.

3,3 miljoen Nederlandse aan gevaarlijke pijnstillers!

$
0
0

Pijnstillers! Worden enorm veel gebruikt. Met alle gevaren van dien.
1 op de 5 Nederlanders heeft pijn en vooral langdurig pijn. Samen gebruikten in Nederland 3,3 miljoen mensen in 2012 gevaarlijke pijnstillers, de NSAIDS, waarvan 1,6 miljoen mensen diclofenac gebruikten. NSAIDs zoals diclofenac zijn bekend om hun bijwerkingen, waardoor jaarlijks meer dan duizend patienten opgenomen worden en honderden sterven. En dat ‘gevaarlijk’ is dus niet zonder reden. Het merendeel van de gevaren van deze middelen zijn maagbloedingen of bloedingen op andere plaatsen zoals de hersenen.Deze middelen kunnen ook de nierfunctie aantasten of hartfalen veroorzaken. Niet zo maar een simpel pilletje. Andere veelgebruikte NSAIDs in Nederland zijn ibuprofen en naproxen.

Tevens steeg in de laatste jaren het gebruik van maagzuurremmers, nu bijna een miljoen mensen. Het merendeel daarvan gebruikt deze middelen om de bijwerkingen op de maag van de NSAIDs tegen te gaan. De epidemioloog Bonneux heeft een uitstekende cynische definitie gemaakt van wat die maagzuurremmers weer voor ellende veroorzaken, hij spreekt van prazolozen. Hij definieert:

Prazolosen veroorzaken een afwezige zuurproductie in het maagslijmvlies. De transmissie gebeurt iatrogeen met de voorschrijvende arts als vector tussen patiënt en de bron van prazolosen, de industrie.

Zo zien we dat NSAIDs tegen pijn bijwerkingen geven, waardoor weer andere farmaceutische middelen veelvuldig voorgeschreven worden. ALs je het maagzuur echter wegneemt, functioneert de maag veel minder goed en krijg je daar weer bijwerkingen van. Zoals opgeblazen gevoelens in de buik en winden. Bonneux gaat verder:

Een recente prevalentieschatting in mijn verpleeghuis (2012) toonde een prevalentie van prazolose van 53 procent. Deze prevalentie neemt toe: de prevalentie bij ontslag uit het ziekenhuis van prazolosen nadert momenteel 100 procent, ongeacht de diagnose bij ontslag. Als de bejaarde eenmaal is aangetast, is een prazolose irreversibel. Bij stopzetten zal ieder gastrointestinaal symptoom, van oprispingen tot stinkende scheten, onmiddellijk worden geduid als een prazoledeficiëntie en zal de arts desnoods met geweld worden gedwongen zijn farmacoprofylactische taak weer op te nemen.

ALternatief voor farmaceutische pijnstillers en prazolosen? Bijwerkingsvrije pijnbehandeling!

Het vreemde is dat veel chronische pijn patienten beter gebaat zijn met een simpel natuurijk en lichaamseigen pijnstillend middel, het palmitoylethanolamide (PeaPure). Dit supplement kent de dokter echter niet, die kent alleen middelen die zoals Bonneux aangeeft door de farmaceutische inductrie gepushed wordt. Geen natuur, wel chemie en een gevulde portemonnaie.

Het natuurlijke middel palmitoylethanolamide is zelfs getest bij artrose pijnen en werd vergeleken met een ibuprofen, en bleek beter te werken, terwijl het geen bijwerkingen had. [1]

[1] Marini I, Bartolucci ML, Bortolotti F, Gatto MR, Bonetti GA. | Palmitoylethanolamide versus a nonsteroidal anti-inflammatory drug in the treatment of temporomandibular joint inflammatory pain. | J Orofac Pain. | 2012 Spring;26(2):99-104.

The post 3,3 miljoen Nederlandse aan gevaarlijke pijnstillers! appeared first on Neuropathische pijn.

DN4

$
0
0
De DN-4 is een diagnostische vragenlijst om neuropathie op te sporen. Deze vragenlijst is niet een vervanging voor de diagnose en alleen bedoeld voor screeningsdoeleinden.

Houd uw aandacht op de meest pijnlijke gebied tijdens het invullen van de DN4 vragenlijst. Mocht u meerdere pijnplekken hebben, vul dan voor elk gebied de vragenlijst opnieuw in. Vul hier de vragenlijst in.

Auteur: David Kopsky, arts juli 2011

The post DN4 appeared first on Neuropathische pijn.

Natuurlijke pijnstillers: de 4 beste middelen

$
0
0
Pijnstillers werken op natuurlijke wijze

Pijnstillers op natuurlijke wijze

Natuurlijke pijnstillers, bestaan die wel? Of zijn we veroordeeld tot de pijnstillers die pijn als symptoom bestrijden, zonder het lichaam in balans te brengen? Ja die pijnstillers zijn er. Je moet wel goed zoeken, want via reclame via de farmaceutische industrie zal je niet vinden. Ook artsen kennen deze stoffen in het algemeen niet. Want artsenbezoekers spreken er niet over.

Volg de natuur!

In 1986 heeft professor Erminio Costa, een wereldberoemd neuroloog, een belangrijke lezing gegeven in Washington, met als titel “to follow where nature leads”.

Hierin sprak Costa met grote visie over hoe de natuur zelf onze onderwijzer kan zijn bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Hij heeft benadrukt dat er een nieuwe innovatieve mannier van studeren moet komen, waarbij oude monocausale denkwijzen wordt afgewezen. Dat kunnen we doen door te volgen waarheen de natuur ons leidt, door gebruik te maken van helende en pijnstillende mechanismen die al in ons lijf aanwezig zijn. We hoeven die mechanismen alleen maar te stimuleren, en ons lijf en de natuur doen de rest.

Het idee erachter is dat er in de natuur een hele serie moleculen voorkomen, die al van huis uit de balans in ontwrichte biologische systemen kunnen herstellen. Stoffen die ons lcihaam zelf maakt. Stoffen met door de natuur uitgerijpte werkingsmechanismen. Daar het het laboratorium van de natuur vele miljoenen jaren voor gebruikt. Wat wij denken te doen in 10 jaar. Geen wonder dat deze natuurlijke moleculen een gebalanceerde invloed hebben. Ze doen dan ook meer dan alleen pijn stillen. Met deze natuurlijke pijnstillers bereik je veel meer in je lichaam dan met de aspirines, en paracetamolen. Met de iboprofen en de opiaten. Want dat zijn allemaal synthetische pijnstillers die pijn onderdrukken, je alarm signaal saboteren en niets aan de oorzaak van de pijn doen. Bovendien veroorzaken deze middelen heel veel bijwerkingen.

Natuurlijke pijnstillers werken heel anders, en kennen geen bijwerkingen van betekenis. Voorbeelden van middelen die aansluiten bij het natuurlijke helingsvermogen van ons lichaam zijn: palmitoylethanolamide (supplement PeaPure), alfa-liponzuur (veel merknamen), Boswellia preparaten en Curcuma preparaten.

De natuurlijke vier: Palmitoylethanolamide, Alfa-liponzuur, Boswellia en Curcuma, wanneer, welke en hoeveel

Er zijn 4 natuurlijke stoffen die enorm veel onderzocht zijn, en waar vele honderden wetenschappelijke publicaties de werking en de veiligheid bij chronische pijnen ondersteunen. Dat zijn Palmitoylethanolamide (PeaPure), Alfa-liponzuur, Boswellia en Curcuma.

Voor chronische pijnen worden patienten in het algemeen opgescheept met neem maar paracetamol (zelfs tot 6-8 per dag). Of met stoffen zoals iboprofen, de NSAIDs. Deze middelen doven de pijngewaarwording door remmend te werken op enzymsystemen, zonder veel gerichtheid, met als gevolg mogelijke leverschade bij paracetamol of maagbloedingen bij NSAIDs. Het is te gek dat eerst dit soort pijnstillers gebruikt worden, met alle gevaren van dien, terwijl er natuurlijke alternatieven bestaan. Sommigen noemen dan: geneeskunde op dood spoor…
Het enige voordeel dat farmaceutische pijnstillers hebben is dat ze vaak meteen een systeem remmen, blokkeren, waardoor snel effect bereikt wordt. Omdat natuurlijke pijnstillers aansluiten bij de mechanismen die het lichaam zelf heeft om weer in balans te komen, duurt het vaak langer voordat pijnstilling intreedt. Toch is bekend dat een aantal natuurlijke pijnstillers, zoals bijvoorbeeld palmitoylethanolamide (PeaPure) direct pijnstilling kunnen geven, bijvoorbeeld tijdens en na het trekken van een verstandskies.
Voor acute pijnen kan je kiezen voor een farmaceutische pijnstiller, zoals NSAIDs of paracetamol, dan wordt de pijn als het middel aanslaat snel minder. Voor chronische pijnen, zoals bij reumapijnen, pijnen bij diabetes, lage rugpijn, pijn bij hernia, etc is het beter eerst een natuurlijke pijnstiller te kiezen en te kijken of die het leven dragelijker maakt.

Palmitoylethanolamide (PeaPure)

Palmitoylethanolamide werkt tegen chronische pijnen

Palmitoylethanolamide werkt tegen chronische pijnen

Palmitoylethanolamide (PeaPure) wordt elders uitvoerig behandeld; het is een lichaamseigen pijnstiller, die vrij van bijwerkingen is en zonder problemen samen met andere medicijnen ingenomen kan worden.[1][2] Het remt op natuurlijke wijze pijn en chronische ontstekingen. [3]

De dosering is de eerste maand 3 maal daags 400 mg, ook in te nemen als 2 capsules na het ontbijt en 1 na het avondeten, als drie maal daags lastig is. Of neem 2 maal 2 capsules.

Probeer dit middel 2 maanden voordat je een eindoordeel vormt. Het middel reset het hele pijnsysteem, en heeft daar tijd voor nodig. Dit geldt voor vrijwel alle natuurlijke pijnstillers. Maar ook de farmaceutische middelen, zoals Lyrica moet je enkele weken proberen voordat pijnstilling ontstaat. Palmitoylethanolamide is onderzocht in een groot aantal pijnsoorten, van herniapijn tot en met artrose pijn, rugpijn, carpaal tunnel syndroom pijn en pijn bij diabetes en na chemokuren, en kan voor alle soorten pijn geprobeerd worden. Geen bijwerkingen en geen interacties met andere middelen.

Alfaliponzuur

Alfaliponzuur is vooral goed onderzocht bij pijn door diabetes en diabetes pijnen, en in Duitsland zelfs als geneesmiddel geregistreerd is. Alfa-liponzuur is een zogenaamd co-enzym dat een belangrijke rol speelt in de citroenzuurcyclus. Dat is een serie van biochemische processen die in een cyclus verlopen waardoor suiker (glucose) wordt omgezet in energie (ATP). Alfa-liponzuur en zijn afbraakproduct dihydroliponzuur werken als anti-oxidanten: dat zijn stoffen die de zogenaamde vrije zuurstofradicalen onschadelijk kunnen maken. Zuurstofradicalen zijn reactieve moleculen die structuren van het lichaam aantasten, zoals zenuwschedes en celmembranen. Dus stoffen die ons versneld laten roesten.e werking is in meer dan 15 klinische studies gedocumenteerd. De stof wordt voor de behandeling van zenuwschade al meer dan 30 jaar voorgeschreven in Duitsland bij suikerziekte en alcoholmisbruik. Geen bijwerkingen van betekenis, kan naast elk ander middel ingenomen worden.

liponAlfa-liponzuur wordt het meest ingezet bij Diabetes Mellitus type II. Bij deze vorm van suikerziekte, die vaak op latere leeftijd optreedt, reageert het lichaam niet goed meer op insuline om glucose de cellen in te pompen. Diabetespatiënten hebben een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel, wat allerlei symptomen kan veroorzaken zoals polyneuropathie (pijn, branderigheid, doof gevoel, vreemde sensaties), verslechterde bloedvaten en veel dorst en plassen. Het is dus van belang om de bloedsuikerspiegel zo goed mogelijk binnen de marges te houden.

Diverse studies tonen aan dat alfa-liponzuur oraal of intraveneus een mild positief effect kan hebben op de klachten en op de verhoogde bloedsuikerspiegel. De stof werkt echter niet alleen op de bloedsuikerspiegel. Kies altijd voor rechtsdraaiend alfaliponzuur, liefst zonder magnesiumstearaat als vulmiddel. Dosis: van 3 maal 100 mg tot 3 maal 200 mg per dag (dagdosis tussen 300 en 600 mg van R-alfa-liponzuur). Bijwerkingen: zuurbranden, obstipatie. Kan het anti-diabetische effect van andere middelen versterken, dus opletten

Boswellia

Voor patienten met pijn door reumatische artritis, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn is een interessant preparaat beschikbaar gekomen: Boswellia Daar wordt op dit moment op verschillende plaatsen verder onderzoek naar gedaan. Dit preparaat is een plantaardig geneesmiddel uit de ayurvedische geneeskunde, dat hetzelfde effect heeft als corticosteroiden en de basis vormt van wierook!De werking is farmacologisch onderzocht en berust op het remmen van het ontstekingsproces via de zogenoemde leucotriënen-remming. Leucotriënen zorgen in het lichaam voor het aanwakkeren en onderhouden van het ontstekingsprcoces. Boswelliazuren remmen het enzym, 5-lipoxygenase die een sleutelrol speelt in de aanmaak van leucotriënen. Het best onderzocht is een preparaat dat Boswellia bevat met de merknaam 5-LOXIN®. De dosering is 100mg of 250mg per dag, daarvan wordt gezegd dat het de pijn binnen 1 tot enkele weken vermindert en de beweeglijkheid van gewrichten verbetert.[4] Neem het niet bij maagklachten of bij gebruik van anti-maagzuur tabletten. Bijwerkingen: misselijkheid, zuurbranden of diarree. Niet samen met NSAIDs innemen.

Curcuma

Curcuma is een eeuwenoud geneeskrachtig kruid, dat in de ayurvedische geneeskunde uitgebreid bekend is. Sinds enkele jaren wordt het steeds duidelijker dat Curcuma veel te bieden heeft, mits je een biologisch beschikbaar preparaat slikt. Curcuma zo uit het kruidenpotje komt namelijk na inname bijna niet in het bloed. Wel als je zwarte peper toevoegt en het verwarmt in vet (bv in cocosolie).
Professor Bharat B. Aggarwal, Ph.D. van de universiteit van Texas (VS) heeft samen met collega’s een steen in de vijver gegooid, en nu ontstaan hopelijk de rimpelingen. Zij zeggend dat een plantaardig middel, Curcuma, vermoedelijk net zo zinvol werkt als super dure farmacie middelen, omdat ze hetzelfde werkingsmechanisme hebben. En bovendien heeft het plantaardige middel niet de vreselijke bijwerkingen van het industrie middel.[5]
Er is niets tegen om een goed Curcuma product te proberen als je psoriasis, colitus ulcerosa of pijn bij reuma hebt. Kies wel voor een preparaat met goede biologische beschikbaarheid, bijvoorbeeld een preparaat waar ook zwarte peper in zit. Dat maakt de biologische beschikbaarheid hoger.  [6] [7] [8] [9]
Curcuma samen met kaneel is geen goede combinatie, want dan beïnvloedt je de bloedplaatjes. BIj chronisch gebruik kunnen buikklachten optreden. Bij galstenen en maagzweren niet nemen.

[1] Hesselink JM. | Evolution in pharmacologic thinking around the natural analgesic palmitoylethanolamide: from nonspecific resistance to PPAR-? agonist and effective nutraceutical. | J Pain Res. | 2013 Aug 8;6:625-34. doi: 10.2147/JPR.S48653. eCollection 2013.

[2] Di Cesare Mannelli L, D'Agostino G, Pacini A, Russo R, Zanardelli M, Ghelardini C, Calignano A. | Palmitoylethanolamide Is a Disease-Modifying Agent in Peripheral Neuropathy: Pain Relief and Neuroprotection Share a PPAR-Alpha-Mediated Mechanism. | Mediators Inflamm. | 2013;2013:328797. doi: 10.1155/2013/328797. Epub 2013 Feb 25.

[3] Bettoni I, Comelli F, Colombo A, Bonfanti P, Costa B. | Non-neuronal cell modulation relieves neuropathic pain: efficacy of the endogenous lipid palmitoylethanolamide. | CNS Neurol Disord Drug Targets. | 2013 Feb 4. [Epub ahead of print]

[4] Sengupta K, Alluri KV, Satish AR, Mishra S, Golakoti T, Sarma KV, Dey D, Raychaudhuri SP. | A double blind, randomized, placebo controlled study of the efficacy and safety of 5-Loxin for treatment of osteoarthritis of the knee. | Arthritis Res Ther. | 2008;10(4):R85. doi: 10.1186/ar2461. Epub 2008 Jul 30.

[5] Aggarwal BB, Gupta SC, Sung B. | Curcumin: an orally bioavailable blocker of TNF and other pro-inflammatory biomarkers. | Br J Pharmacol. | 2013 Aug;169(8):1672-92. doi: 10.1111/bph.12131.

[6] Suresh D, Srinivasan K. | Tissue distribution & elimination of capsaicin, piperine & curcumin following oral intake in rats. | Indian J Med Res. | 2010 May;131:682-91.

[7] Sehgal A, Kumar M, Jain M, Dhawan DK. | Modulatory effects of curcumin in conjunction with piperine on benzo(a)pyrene-mediated DNA adducts and biotransformation enzymes. | Nutr Cancer. | 2013;65(6):885-90. doi: 10.1080/01635581.2013.805421.

[8] Rinwa P, Kumar A. | Piperine potentiates the protective effects of curcumin against chronic unpredictable stress-induced cognitive impairment and oxidative damage in mice. | Brain Res. | 2012 Dec 7;1488:38-50. doi: 10.1016/j.brainres.2012.10.002. Epub 2012 Oct 23.

[9] Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. | Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. | Planta Med. | 1998 May;64(4):353-6.

The post Natuurlijke pijnstillers: de 4 beste middelen appeared first on Neuropathische pijn.

Uit: Kwaliteitsstandaard Chronische Pijn  

Chemokuur pijnen en bijwerkingen: behandelen met supplement palmitoylethanolamide

$
0
0

Bijwerkingen na chemokuren zijn wel behandelbaar. Hier een duidelijk voorbeeld. 

Disclaimer: door de nieuwe wetgeving zijn we niet in staat merknamen van palmitoylethanolamide te noemen, U zal die informatie over merken niet op onze site aantreffen.

Zenuwpijn na chemokuur; we beschrijven een patiente, die jaren lang ernstige pijn had en niet meer kon lopen; er was een sterke verbetering binnen 3 maanden na starten met het supplement palmitoylethanolamide (3 maal daags 400 mg; na een maand verhoogde dosis: 3 maal daags 2 capsules PEA).

Chemokuren zijn berucht voor bijwerkingen. De bestanddelen van een chemokuur zijn giftig voor kankercellen, maar ook voor de gevoelige zenuwcellen. Dan kan, zoals bij deze patient, er al meteen tijdens de chemokuur, ernstige pijnen, tintelingen en andere bijwerkingen ontstaan.

Chemokuur: docetaxel en cyclofosfamide in het AVL

Deze patient had in april 2011 een serie chemokuren gekregen met docetaxel en cyclofosfamide in het AVL en ontwikkelde snel een zogenaamde graad II-III polyneuropathie met veel pijn. In de loop van de maanden en jaren werd de pijn steeds erger, en het lopen ging vrijwel niet meer. In het AVL kon men niets meer voor haar doen, zo werd gezegd. Wij starten in september 2013 de behandeling met eerst 3 maal daags 400 mg palmitoylethanolamide, en na een maand met een dubbele dosis, 3 maal 3 capsules van 400 mg. Ook kreeg patiente een amitriptyline creme voorgeschreven, in een bijzonder creme basis, die ook palmitoylethanolamide bevat. De klachten namen na enkele weken beduidend af, het lopen ging steeds beter en eind 2013 kon ze weer 1.5 uu

Gerelateerde artikelen

The post Chemokuur pijnen en bijwerkingen: behandelen met supplement palmitoylethanolamide appeared first on Neuropathische pijn.

Syringomyelie, een ziekte met veel pijn: met een overzicht van de pijnbehandeling uit ons instituut

$
0
0

9783540724841Syringomyelie, een bijzonder nare aandoening van ons centrale zenuwstelsel en van de circulatie van de hersenvloeistof, die gepaard kan gaan met ernstige centrale neuropathische pijnen.

In het in 2014 gepubliceerde internationale handboek over de ziekte syringomyelie heeft een van de artsen van ons instituut een groot overzicht geschreven over de behandeling van de pijnen bij deze lastig te behandelende aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het boek is door Springer uitgegeven, en heeft als titel: Syringomyelia, a Disorder of CSF Circulation (2014).

De behandeling van de centraal neuropathische pijnen is behoorlijk lastig, en professor Keppel Hesselink bespreekt achtereenvolgens alle relevante pijnbehandelingen, waarbij ook aandacht besteedt wordt aan de pijnstillende cremes en aan het supplement palmitoylethanolamide.

De pijnbehandeling bij syringomyelie is uitermate complex, en vele patienten reageren uiterst matig op behandelingen. Daarom is het van groot belang dat in dit boek zeer uitgebreid ingegaan wordt door KH op alle pijnstillende behandelingen die voor syringomyelie beschreven zijn, en deze op een rij zet, voor de behandelaar en de patient.

Het feit dat een van de artsen het het instituut voor neuropathische pijn uitgenodigd is voor het schrijven van een hoofdstuk in dit handboek laat zien hoe de output van ons instituut internationaal gewaardeerd wordt.

Bron: Keppel Hesselink, JM. Pain management. In: Graham Flint, Clare Rusbridge (eds): Syringomyelia, a Disorder of CSF Circulation, Springer, 2014: pp 237-260

The post Syringomyelie, een ziekte met veel pijn: met een overzicht van de pijnbehandeling uit ons instituut appeared first on Neuropathische pijn.


Utrechts onderzoek naar CIAP

$
0
0

In Utrecht is een onderzoek gaande naar CIAP (chronisch idiopathisch axonale polyneuropathie) onder leiding van dokter Visser, Vrancken en Notermans. De onderzoekers wilden de volgende vragen beantwoorden:

 

  1. Is CIAP geassocieerd met het metabool syndroom?
  2. Is CIAP geassocieerd met vitamine B6 intoxicatie?
  3. Hoeveel nieuwe patienten met CIAP komen er in Nederland elk jaar bij?
  4. Is CIAP geassocieerd met COPD?
  5. Wat is de relatie tussen CIAP en voedingsgewoonten?

Antwoord vraag 1: Er is sprake van metabool syndroom als iemand 3 van de 5 risicofactoren heeft: 1. hoge bloeddruk, 2. verhoogd nuchter suikerspiegel, 3. overgewicht, 4. verlaagd HDL-cholesterol, 5. verhoogde triglyceriden. Uit dit onderzoek is gebleken dat het metabool syndroom bijna 2 maal vaker voorkomt bij CIAP patienten dan bij gezonde mensen.

Antwoord vraag 2: CIAP lijkt niet te worden veroorzaakt door een vitamine B6 vergiftiging. De bloedwaardes van B6 verschillen niet tussen CIAP patienten en gezonde personen.

Antwoord vraag 3: Bijna 2800 CIAP patienten komen ieder jaar bij in Nederland.

De laatste 2 vragen worden volgend jaar beantwoord.

The post Utrechts onderzoek naar CIAP appeared first on Neuropathische pijn.

Neuropathie en neuropathische pijnen door geneesmiddelen

$
0
0
zenuwpijnen

zenuwpijnen

Neuropathie en neuropathische pijnen door geneesmiddelen: In het geneesmiddelenbulletin van april 2014 ruime aandacht voor bijwerkingen van geneesmiddelen op het gebied van zenuwen en zenwpijnen.

Het GeBu definieert  een perifere neuropathie als een aandoening van de perifere zenuwen die kan leiden tot motorische symptomen, zoals krampen, of sensibele, zoals tintelingen of doofheid in de armen of benen of delen daarvan en in ernstiger gevallen tot beperkingen bij alledaagse activiteiten of zelfs verlamming.

Over de oorzaken wordt opgemerkt dat de belangrijkste oorzaak van perifere neuropathie diabetes mellitus is. Schade aan zenuwcellen wordt daarbij veroorzaakt door een hoge bloedglucoseconcentratie. Mogelijk leidt dit tot beschadigingen van kleine bloedvaatjes en zo tot een verminderde bloedtoevoer van de zenuwen. Een andere hypothese is dat een hoge glucoseconcentratie in de zenuwcel kan leiden tot schade aan de zenuwen. De pijnklachten van diabetische neuropathie beginnen gewoonlijk in de voeten en kunnen later ontstaan in de handen.

Een perifere neuropathie kan ook het gevolg zijn van een infectie, zoals gordelroos of herpes zoster (postherpetische neuralgie), de ziekte van Lyme (neuroborreliose) of een infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV).

De neuropathie kan ook een metabole oorzaak hebben, zoals een vitaminedeficiëntie, bijvoorbeeld een tekort aan thiamine (vitamine B1), pyridoxine (vitamine B6) of cyanocobalamine (vitamine B12). Maar ook een teveel aan vitamine B6 is slecht voor de zenuwen.

Verder komen perifere neuropathieën ook voor bij immunologische stoornissen (bv. het syndroom van Guillain-Barré), bij verschillende soorten kanker, bij  erfelijke aandoeningen, of kunnen ze ontstaan als zenuwen worden afgeklemd (drukneuropathie bijvoorbeeld na een hernia of bij het carpale tunnsel syndroom), na een trauma, na langdurig alcoholgebruik of na intoxicaties met chemicaliën en zware metalen. Ook geneesmiddelen kunnen perifere neuropathieën veroorzaken, en daar gaat het in dit GeBu over.

Vervolgens worden een groot aantal klasses van geneesmiddelen besproken, maar er wordt geen enkele aandacht besteedt aan de statines, helaas.

Op de link http://gebu.artsennet.nl/Archief/Tijdschriftartikel/Geneesmiddelengeinduceerde-perifere-neuropathie.htm kan het gehele artikel gevonden worden

The post Neuropathie en neuropathische pijnen door geneesmiddelen appeared first on Neuropathische pijn.

Buikpijn : onbegrepen

$
0
0
Buikpijn zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak is zeer vervelend. Vaak wordt dan gesproken van prikkelbaar darmsyndroom. De klachten uiten zich vaak in wisselende ontlasting , van diarree tot obstipatie, opgeblazen gevoel, het moeten laten van winden (flatulentie).

Stress kan de klachten doen verergeren.

The post Buikpijn : onbegrepen appeared first on Neuropathische pijn.

blaasklachten

$
0
0
Blaasklachten kunnen zich uiten in branderigheid bij plassen, vaak moeten plassen, en kleine beetjes plassen. De meest voorkomende oorzaak van deze klachten is een urineweginfectie. Als een blaasinfectie vaak optreedt, waar dan antibiotica voor genomen moet worden, kan deze aandoening een behoorlijke impact hebben iemands leven.

Vrijen kan hiervan een oorzaak zijn omdat door het vrijen bacterien in de plasbuis worden “geduwd”. Goede hygiene is van groot belang.

The post blaasklachten appeared first on Neuropathische pijn.

vaginapijn

$
0
0
Vaginapijn is een aandoening waar vaak niet alleen de patient maar ook de partner problemen mee heeft. Vaginapijn kan optreden door een verkrampte bekkenbodem, door een schimmelinfectie in de vagina, door een SOA (sexueel overdraagbare aandoening). Van belang is de oorzaak te vinden.

Als de oorzaak niet gevonden wordt, dan is het van belang om in ieder geval de klachten te verminderen . Als er branderige pijn aanwezig is, dan kan dit opgelost worden door pijnstillende cremes Meer hierover in de sectie pijnstillende cremes.

The post vaginapijn appeared first on Neuropathische pijn.

Viewing all 839 articles
Browse latest View live