PEA: onze patienten ervaringen en publicaties
![PEA: sleutel tot gezondheid]()
PEA: sleutel tot gezondheid
Op Youtube hebben we een groot aantal van onze patienten geinterviewed over hun ervaringen met PEA, zodat iedereen het direct uit de eerste hand kan horen, uit de mond van de patienten zelf. Die filmpjes zijn ook allen op deze site te vinden onder de rubriek: ervaringen.
Omdat we vinden dat PEA een doorbraak in de pijngeneeskunde is, proberen we artsen via onze internationale artikelen en via deze filmpjes op de hoogte te stellen van dit bijzondere supplement dat vrijwel geen bijwerkingen kent. Inmiddels heeft ons instituut vele internationale artikelen gepubliceerd over PEA, waaronder ook de resultaten van een grote dubbelblinde studie (Lijst met artikelen over PEA van het INP onder aan dit stuk)
PEA: natuurlijk middel en veel wetenschap
PEA is een natuurlijke, lichaamseigen pijnstiller en ontstekingsremmer, waarvan de werking ontdekt is in 1993 door de beroemde professor Rita Levi-Montalcini, een Nobelprijs winnares, die vorig jaar op 103-jarige leeftijd overleed.
PEA is sinds 1970 in vele duizenden patienten getest op werking en bijwerking. De pijnstilling is bij velen indrukwekkend en het middel heeft geen problematische, noch ernstige bijwerkingen. Het is ook goed samen met andere geneesmiddelen en pijnstillers te gebruiken. We zullen hier dan ook achtergronden bespreken en een gebruiksaanwijzing PeaPure geven.
PEA: informatie voor uw arts
PEA is een supplement en dus zonder recept verkrijgbaar. Het is zeer verdraagbaar in tegenstelling tot de meeste pijnstillers. Wel heeft het enige tijd nodig, omdat het de pijn via een biologische weg aanpakt.
Voor uw arts hebben we speciaal alle wetenschap over Normast/PeaPure verzameld in een overzichtsartikel: Alle wetenschap onder deze link.
Volg deze link en download het meest recente (2012) en volledige overzicht over de klinische waarde van Normast/PeaPure.
Voor een beschrijving van hoe onze patienten het doen op palmitoylethanolamide is er ook een recent overzicht uit eind 2012:
Keppel Hesselink JM, Hekker TA, Therapeutic utility of palmitoylethanolamide in the treatment of neuropathic pain associated with various pathological conditions: a case series. Journal of Pain Research 2012 Volume 2012:5 Pages 437 – 442
Beide artikelen zijn makkelijk te downloaden en kunt u aan uw behandelend arts geven, zodat zij op de hoogte zijn.
Vernieuwing in de behandeling van chronische pijn en ontstekingen
Chronische pijn en chronische ontstekingsn behandelen is nog steeds een probleem. Veel patienten vinden geen baat bij de bekende pijnstillers en de bijwerkingen beperken het gebruik.
Er is daarom ook een grote zoektocht in de geneeskunde naar hoe neuropathische pijn (of zenuwpijn) en chronische pijn te behandelen is, zonder de lastige bijwerkingen van pijnstillers zoals gabapentine, pregabaline en amitriptyline. Zonder sufheid dus, zonder dat zombie-gevoel waar veel van onze patienten over klagen.
Sinds 2008 een doorbraak op dit gebied, want Normast® is als nieuw middel beschikbaar in Italie en Spanje gekomen. Het is een voedingssupplement en tegelijkertijd een bijzonder pijnstillende en een lichaamseigen stof. Een met goede pijnstillende werking bij verschillende ernstige pijnsyndromen, van hernia pijn tot en met de venijnige voetpijn bij diabetes. Deze stof draagt de moeilijke wetenschappelijke naam “palmitoylethanolamide”, afgekort PEA.
Sinds 2012 is deze stof ook in Nederland beschikbaar gekomen onder de merknaam PeaPure®. PeaPure bevat eveneens PEA bevat, maar dan in zuivere vorm, zonder de farmaceutische hulpstoffen die in Normast zitten, en zonder zoetstoffen; het is dus puur palmitoylethanolamide. Deze stof activeert in zijn zuivere vorm het eigen natuurlijke afweersysteem tegen pijn, en dat is uitzonderlijk. Een kort verhaal over een uitzonderlijke stof.
Hoogste tijd voor doorbraak met nieuwe pijnstiller!
Het was inmiddels wel de hoogste tijd dat er een nieuwe pijnstiller op de markt kwam, zeker sinds door de reumatoloog Vonkeman van het Medisch Spectrum Twente in zijn proefschrift aangetoond werd dat jaarlijks 5.100 mensen door de traditionele pijnstillers een ernstige maagbloeding krijgen en meer dan 500 daarvan overlijdt.
Met PEAt hebben we eindelijk een pijnstiller van een nieuwe generatie in de hand, en vooralsnog zijn bijwerkingen uiterst mild, en kunnen ook bejaarden dit middel zonder problemen nemen. Zonder angst voor bijwerkingen of geneesmiddeleninteracties te hebben.
Normast® en PeaPure® kunnen dus zonder problemen ingenomen worden naast andere middelen die de arts heeft voorgeschreven.
PEA: door Nobelprijswinnaar aangegeven
![prof dr. Rita Levi-Montalcini.jpeg prof_montalcini.jpeg]()
Prof dr. Rita Levi-Montalcini ontdekte in 1993 het werkingsmechanisme van PEA
De werking van de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide werd in 1993 ontrafeld door de Italiaanse hoogleraar professor Rita Levi-Montalcini (Turijn, Italie, 1909-2012), een Nobelprijswinnares. Zij gaf aan dat PEA een bijzondere betekenis kon hebben bij de behandeling van patienten met pijnen en ontstekingen, en op basis van haar werk is dat verder uitgewerkt.
Op 30 december 2012 stierf Montalcini als 103-jarige. Zij ontdekte de eigenschappen van het pure PEA op basis van proeven uit haar laboratorium, ze was haar tijd duidelijk vooruit! Dat ze zo oud geworden is schrijven sommigen zelfs toe aan haar uitvinding.
Inmiddels zijn er vele honderden studies gedaan naaar de werkzaamheid van deze stof door allerlei biologen, fysiologen en artsen. Op onze website is ook voor artsen veel wetenschappelijke informatie over palmitoylethanolamide te vinden.
In Italie heeft een organisatie, Lifegroup SpA, de aanwijzingen van Professor Levi-Montalcini opgevolgd, en ze hebben die stof, palmitoylethanolamide (PEA), wetenschappelijk verder onderzocht. De naam toen was LG
2110/1, en later werd het als Normast in Italie en Spanje geintroduceerd en als PeaPure in Nederland en de rest van de wereld.
Sindsdien kan PEA aan patiënten makkelijk voorgeschreven en gegeven worden aan patienten met ernstige pijnen, pijnen waar geen andere stoffen tegen opgewassen zijn.
Steeds meer patienten op PEA
Inmiddels zijn er meer dan een milioen patiënten met erge pijnen met PEA behandeld, en heel vaak met zeer behoorlijke tot indrukwekkende resultaten., van fibromyalgie tot diabetische pijnen.
Zo blijkt dat PEA pijnstillend kan werken bij ernstige rug- en herniapijn, gordelroospijn, pijn bij afklemming van zenuwen, zoals bij het het carpale tunnelsyndroom, chronische kaakpijn en pijn bij diabetes, om maar een paar lastig te behandelen pijnen te noemen.
De stof laat zich ook zonder problemen innemen naast andere pijnstillers, als dat nodig is, omdat er zover bekend geen negatieve effecten op de werking van andere middelen gevonden zijn. [1] [2] [3] [4][5][6][7] [8][9][10][11][12][13][14][15]
Hieronder dit artikel, een interview met een voorbeeld van een patient, die ook dokter is, en directeur was van een groot ziekenhuis, en die vertelt over zijn ernstige herniapijn die niet reageerde op normale pijnstillers, maar welke na de behandeling met palmitoylethanolamide geheel verdween!
Ouderen en patienten met pijn maken minder PEA
Inmiddels (2013) is ook bekend geworden dat bij oudere mensen en mensen met chronische pijnen het lichaam minder PEA maakt. Zo hebben onderzoekers bijvoorbeeld gevonden dat bij fibromyalgie patienten de productie van PEA stagneert. [16] Dat is een extra reden om bij chronische pijnen PeaPure te geven, om zo het lichaam te ondersteunen.
PEA: wat het is
PEA geeft geen problematische bijwerkingen, omdat het een lichaamseigen stof is, en het kan het samen met andere geneesmiddelen zonder problemen ingenomen worden; interacties zijn niet bekend.
Omdat PEA een lichaamseigen stof is, die in principe dus (vrijwel) geen bijwerkingen heeft, en het ook zo goed werkzaam is, laten patiënten die wij in ons instituut zien ons weten, dat ze het veel prettiger vinden om in te nemen dan bijvoorbeeld amitriptyline en Lyrica en dat soort farmaceutische middelen, die je vaak suf maken. Symptomen die optreden tijdens PEA gebruik kunnen samenhangen met of het middel zelf, of met de ziekte. Dat beoordelen is een rol van de behandelende arts. In het algemeen zijn er geen klinisch relevante bijwerkingen gemeld.
PEA: veiligheid, werkzaamheid en eigenschappen
Deze pijnstiller heeft een aantal belangrijke en interessante eigenschappen en aspecten:
- Ingezet bij meer dan een miljoen patienten in Europa en vele duizenden in Nederland.
- Getest in studies bij duizenden patienten met pijnen en ontstekingen, waaruit de pijnstillende en ontstekingsremmende werking blijkt.
- Onderzocht bij griep en verkoudheid, waar het door de anti-ontstekingswerking de ernst van de griep vermindert.
- Onderzocht in honderden studies door biologen en farmacologen: nooit eerder werd een supplement zo uitvoerig bestudeerd.
- Werkzaamheid en veiligheid onderzocht bij o.a. herniapijnen, diabetische neuropathische pijnen, chronische kaakpijnen, carpaal tunnelsyndroom, trigeminusneuralgie. gordelroospijn en eczemen.
- Makkelijk te gebruiken, als poeder onder de tong voor de beginbehandeling en als capsules (of tabletten) daarna.
- Zonder problemen in te nemen naast andere geneesmiddelen en pijnstillers.
- Goede pijnstilling, soms zelfs beter dan bekende pijnstillers zoals ibuprofen en Lyrica.
- Gemelde bijwerkingen zijn minimaal, gebruik uiterst patientvriendelijk.
- Ook effectief en patientvriendelijk bij oude en zelfs heel oude patienten.
- En tenslotte: PEA is een lichaamseigen stof, we produceren deze stof zelf in onze cellen waar het werkt als natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer.
Ons lichaam maakt zelf palmitoylethanolamide
Het boeiende van het hele PEA-verhaal is, dat ons lichaam deze pijnstillende stof dus zelf maakt, in de cellen van ons lichaam. Zowel in de zenuwcellen als in de bindweefselcellen vindt er doorlopend een opbouw van vetten plaats in palmitoylethanolamide (PEA).
PEA speelt namelijk een belangrijke biologische rol bij veel verschillende levensprocessen, waaronder ontstekingen en bij pijnen. We produceren bij een ontsteking en bij pijn dus onze eigen pijnstiller en ons eigen anti-ontstekingsmiddel. Maar bij ernstige pijnen en ontstekingen is dat dus duidelijk niet voldoende.
Dan is het zinvol om via de voeding extra van deze stof PEA tot ons te nemen, zodat de pijnstillende en ontstekingsremmende reservoirs in ons lichaam aangevuld kunnen worden.
Gebruiksaanwijzing Peapure: advies dosering en gebruik
![Gebruiksaanwijzing PeaPure: begin met 3 maal daags 400 mg PeaPure]()
Gebruiksaanwijzing PeaPure: begin met 3 maal daags 400 mg PeaPure
Neem de eerste maand ten minste 1200 mg per dag, bijvoorbeeld s’ochtends 2 capsules 400 mg PeaPure and s’avonds 1 capsule. Tijdens of na de maaltijd innemen.
Bij hele ernstige pijnen, zoals pijn na een beroerte of bij Sudeck adviseren we het poeder uit de PeaPure capsules op een lepeltje te strooien en dan onder de tong te strooien, gebruiken, en na ongeveer 10-20 dagen over te stappen op de capsules. De dosis kan dan eventueel opgehoogd worden naar 2-3 maal daags 2 capsules.
Meestal start de pijnstilling binnen enkele dagen tot weken. Als na 3-4 weken de pijn niet duidelijk afgenomen is, verhoog de dosering. Bijvoorbeeld naar drie maal daags 2 capsules.
Er zijn patienten die hebben sterk het gevoel dat het strooien van pure PEA onder de tong het beste werkt. Dat is biologisch ook behoorlijk logisch, PEA is een vetachtig stofje en smelt in de mond om dan via het mondweefsel direct in het bloed te komen. Het wordt dan niet gedeeltelijk afgebroken door de enzymen in onze darmen die vette stofjes splitsen.
Patienten met ALS gaan in het algemeen ook meer over tot gebruik van het fijn verdeelde PEA onder de tong, en dat lijkt beter te werken. Vermoedelijk is het ook prima om het poeder gewoon in de mond te strooien en het daar te laten oplossen, alleen onder de tong hoeft niet.
Dosering: stap voor stap
Begin de eerste maand met 1200 mg PeaPure per dag (3 capsules). Bij onvoldoende resultaat hoog de dosis op naar 3 maal 2 capsules per dag. Gebruik het middel dan nog een maand, als de pijn duidelijk minder wordt, verlaag de dosering dan na 2 maanden tot het niveau waarbij de pijnstilling bemerkbaar blijft. Sommige mensen kunnen goed uit de voeten met 2 maal 2 capsules per dag, anderen bijvoorbeeld met 2 of 3 maal 1 capsule per dag.
Als de pijn na 2-3 maanden nog niet gereageerd heeft, dan is het beter te stoppen met PEA, dan bent u een zogenaamde non-responder.
Waar kan men PeaPure of Normast bestellen?
Die vraag horen we nu frequent, en het antwoord is niet bij ons. Wij verkopen geen enkel middel. Normast is in Italie te verkrijgen, niet in Nederland, en PeaPure is in Nederland te bestellen via de organisatie JP Russell Science Ltd.
Normast en Pelvilen zijn in NL niet meer te krijgen. De patienten die Normast of Pelvilen gebruikten, meldden ons reeds dat PeaPure een goed alternatief is.
PeaPure: vrij van sorbitol en magnesium stearaat en andere chemische stoffen
In Normast sachets zit sorbitol, en sorbitol kan aanleiding zijn tot een aantal bijwerkingen, zoals diarree, opgezwollen buik, borrelingen en buikpijnen. Dat komt omdat een aantal mensen dit suiker niet goed kunnen verteren, en we citeren: Malabsorption of carbohydrates such as …sorbitol can often be detected among patients suffering from so-called non specific abdominal complaints. So far successful treatment consists of dietary interventions only. [17]
![peapure_en_normast_vergelijk.gif peapure_en_normast_vergelijk.gif]()
Magnesium stearaat is een niet natuurlijke stof die aan tabletten toegevoegd wordt, om ze makkelijker te kunnen produceren. We citeren:
Magnesium stearate may make it easier for machines to eject tablets, but it can also make it harder for bodies to absorb nutrients. “Bioavailability” refers to your body’s ability to absorb and utilize nutrients. According to research conducted at Rutgers University, too high an amount of magnesium stearate may decrease the bioavailability of the substance that the tablet is meant to deliver.
De stof magnesium stearaat kan dus de werking van PEA verminderen, doordater minder opgenomen wordt.
In PeaPure zit noch sorbitol noch magnesium stearaat, noch andere biologisch zinloze stoffen, en dat zou dus wel eens belangrijke voordelen kunnen zijn. Er zijn zelfs bronnen die zelfs waarschuwen tegen magnesium stearaat, omdat het ook medische nadelen zou hebben. Hoewel we niet kunnen uitsluiten dat ook daar weer economische motieven meespelen, is het goed te weten dat het nieuwe middel PeaPure geheel vrij is van magnesium stearaat, sorbitol en andere farmaceutische stoffen.
PEA: individueel behandelen
Algemeen: Ervaring leert, dat de werking van PEA bij iedere patiëntverschillend is. Sommige patiënten hebben al baat bij de inname van minder dan 1200 mg/dag. Andere patiënten hebben een hogere dosering nodig, bijvoorbeeld in totaal 1800 mg per dag.
Ook het resultaat van het gebruik van PEA is bij elke patiënt verschillend. De ene patiënt heeft al een vermindering van de pijn binnen één week nadat is begonnen met de inname van PEA, terwijl de andere patiënt deze verminderingg van de pijn pas na een maand ervaart. Aangeraden wordt om altijd de huisarts te raadplegen voordat wordt overgegaan tot het gebruik van PEA.
Informeer uw huisarts eveneens over het resultaat van het gebruik van PEA, zodat met het doorgeven van deze kennis ook lotgenoten geholpen kunnen worden.
PEA is zoals gezegd een lichaamseigen stof, en tot nu toe zijn er in de literatuur geen bijwerkingen van betekenis gevonden. Ook zijn er geen negatieve effecten op andere geneesmiddelen te verwachten, noch beschreven. Bij een groot aantal bejaarde patienten is de stof onderzocht en ook bij die patienten zijn er vooralsnog geen problemen in het gebruik gemeld. Onze oudste patient is 90 en reageerde goed op de behandeling zonder bijwerkingen. Een patient nam zelfs veel meer dan voorgeschreven, op eigen initiatief een dagdosis van 4800 mg, zonder bijwerkingen.
Normast, Pelvilen en uiteindelijk PeaPure, een patienten ervaring
Een patienten deelde ons al na twee weken op PeaPure mee: Ik gebruik het middel PeaPure nu 2 weken en het werkt uitstekend.
Nu het hele verhaal na 3 weken op PeaPure:
Sinds 2003 heftige zenuwpijnen
Mijn klachten dateren al van 2003. Ik kreeg toen opeens een helse pijn in mijn rechteronderbeen en voet. Ik ben toen uitgebreid onderzocht door een neuroloog. Deze constateerde een zenuwontsteking maar de oorzaak werd niet gevonden.
Na 3 maanden werd de pijn enigszins draagbaar maar mijn voet brandde de hele dag en een lichte aanraking van de huid van mijn voet en onderbeen was pijnlijk evenals een licht briesje en warmte. Vooral slapen was een groot probleem. Ik kon de lakens niet op mijn voet hebben en de warmte van het dekbed was ook lastig. Ik kon eigenlijk maar beperkt functioneren, want ik kon niet lang staan, niet tillen en niet lang zitten.
MRI’s gaven geen duidelijkheid
Jarenlang heb ik allerlei onderzoeken gehad bij neurologen en orthopedisch chirurgen. Verschillende MRI’s tot zelfs een staande MRI in Aberdeen. De oorzaak van mijn kwaal bleef onvindbaar.
Ook ben ik behandeld door fysiotherapeuten, osteopaten, manueel therapeuten, chiropractoren
en probeerde ik acupunctuur. Niets hielp.
Pijnstillers hielpen niet
Ik kreeg allerlei medicijnen, die niet werkten. De pijnstiller Naproxen hielp wel een beetje, maar heeft veel bijwerkingen.
Enige verlichting kreeg ik door een wekelijkse triggerpointtherapie in 2005. Nog steeds blijft deze behandeling belangrijk.
De pijn is in de loop van de tijd iets minder geworden maar was zonder pijnstillers nog steeds
niet te doen.
Normast werkte onvoldoende
Vorig jaar ben ik bij het instituut voor neuropathische pijn in Soest terechtgekomen.
Ik ben begonnen met Normast en Amitriptyline-zalf. Dat werkte niet voldoende.
Daarna kreeg ik Normast en Pelvilen. Dat werkte beter. Daarna alleen Pelvilen.
Ik gebruik dus nu al een jaar 2 x daags Pelvilen en voor het slapen gaan Amitriptyline zalf op mijn voet en een sokje aan. Op deze manier is het heel goed te doen.
Het is niet zo dat de kwaal verdwenen is.
Ik moet me nog steeds aan een aantal leefregels houden, maar de pijn is echt minder en ik heb geen pijnstillers meer nodig.
Toen ik een paar weken geleden hoorde dat Pelvilen niet meer geleverd kon worden schrok ik dan ook erg. Ik kreeg het advies om over te stappen op PeaPure. Dit gebruik ik nu 3 weken en het werkt gelukkig ook prima.
Ook patienten met ernstige pijnstndromen kunnen baat hebben bij PEA. [18][19]
Commentaar: over PeaPure, Pelvilen en Normast
Peapure, Pelvilen en Normast zijn alle drie supplementen die de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide (PEA) bevatten. Maar er zijn verschillen. In Pelvilen zit PEA en een stof ui de druiveschil, een resveratrol. Dat kan soms anleiding zijn tot darmklachten en allergische reacties.
In Pelvilen en Normast zitten verder een aantal chemische hulpstoffen om de tablet goed te slaan en een rode kleurstof om de Pelvilen heen. Deze stoffen zijn niet per se noodzakelijk, en sommige wetenschappers menen dat daardoor de werkzaamheid van vertachtige stoffen zoals PEA mogelijk minder wordt. Vooral door het toegevoegde middel magnesium stearaat. In PeaPure zitten geen kleurstoffen zoals in Pelvilen, geen hulpstoffen zoals magnesium stearaat en geen resveratrol. PeaPure is derhalve geheel puur. UIt bovenstaand verhaal vinden we ook enige aanleiding om te denken dat de PEA in PeaPure mogelijk een betere werkzaamheid heeft dan de PEA in Normast.
Dit bleek inmiddels ook bij onze Cavalier King Charles spaniels, hondjes met een ernstig pijnsyndroom. Deze hondjes gebruikten aanvankelijk ook Normast en zijn overgestapt op PeaPure. Een van de eigenaren liet ons weten dat zijn hondje het ook minstens zo goed, zo niet beter deed.
Op deze website vindt u vele artikelen over PEA, alsmede de wetenschappelijke basis ervan. Artsen kunnen als ze meer willen weten altijd contact met ons opnemen.
Normast, PeaPure en Pelvilen bevatten allen PEA in een fijn verdeelde voor, gemicroniseerd, zodat het goed opgenomen kan worden.
Neuropathie als stofwisselingsstoornis
Het lichaam maakt namelijk te weinig PEA aan bij pijn en ontsteking, en doordat de stof PEA niet voldoende aangemaakt wordt, spreken we van een metabole of stofwisselingsstoornis op het gebied van de synthese van deze lichaamseigen pijnstillende stof. Het gaat hier dus om een stofwisselingsstoornis, ook wel stoornis van het metabolisme genoemd (uit het Grieks: μεταβολισμÏŒς “metabolismos” = verandering of omzetting), omdat de productie van PEA bij de chronische pijnen optimaler kan.
Omdat die productie niet door de cel verder opgevoerd kan worden, is het toevoegen van exogeen (van buiten af) PEA een duidelijke voorbeeld van substitutie-therapie.
December 2010, Instituut voor neuropathische pijn, Jan M. Keppel Hesselink en David J Kopsky, artsen, Revisie april 2011, JMKH, revisie november 2011, JMKH, juni 2012, JMKH, november 2012
Voorbeeld van een arts die ernstige hernia pijn had, een arts zelf, en hoe hij reageerde op PEA:
en voorbeeld van een patiente die alleen nog maar met rolstoel of stok vooruit kon:
Publicaties over PEA vanuit het Instituut voor Neuropathische Pijn
8. Kopsky DJ, Keppel Hesselink JM Nerve Regeneration in Neuropathic Pain Pain Med 2010 Okt, 11(10):1576.
11. Keppel Hesselink JM. Anti-inflammatory compounds, such as ketamine and palmitoylethanolamide as antidepressants. Journal of Neuroinflammation 2013, 10:43 doi:10.1186/1742-2094-10-43
12. Keppel Hesselink JM. Clinical neuro-restaurative effects of palmitoylethanolamide due to Inhibition of inhibition of NF-kappaB? Journal of Neuroinflammation 2013, 10:92 doi:10.1186/1742-2094-10-92
[1] G. Guida, A. de Fabiani, F. Lanaia, A. Alexandre, G.M. Vassallo, L. Cantieri, M. de Martino, M. Rogai, S. Petrosino | La palmitoiletanolamida (Normast) en el dolor neuropatico cronico por lumbociatalgia de tipo compresivo: estudio clinico multicentrico. | Dolor | 2010, 25:35-42
[2] Biasiotta A, La Cesa S, Leone C, Di Stefano G, Truini A, Cruccu G. | Efficacy of palmitoylethanolamide in patients with painful neuropathy. A clincial and neurophysiological open study. Preliminary results. | , Volume 4, Issue 1, May 2010, Page 77.
[3] Assini A, Laricchia D, Pizzo R, Pandolfini L, Belletti M, Colucci M, Ratto S. | P1577: The carpal tunnel syndrome in diabetes: clinical and electrophysiological improvement after treatment with palmitoylethanolamide | Eur J Neurol | 2010: 17(S3):295.
[4] Bortolotti F,Russo M, Bartolucci ML, Alessandri Bonetti G, Gatto MR, Marini I. | Palmitoylethanolamide vs NSAID in the treatment of TMJD Pain | Journal of Dental Research | 2010: 89(Special Issue B)
[5] Phan NQ, Siepmann D, Gralow I, Ständer S. | Adjuvant topical therapy with a cannabinoid receptor agonist in facial postherpetic neuralgia. | J Dtsch Dermatol Ges. | 2010 Feb;8(2):88-91. Epub 2009 Sep 10.
[6] Indraccolo U, Barbieri F. | Effect of palmitoylethanolamide-polydatin combination on chronic pelvic pain associated with endometriosis: preliminary observations. | Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. | 2010 May;150(1):76-9. Epub 2010 Feb 21.
[7] Calabrò RS, Gervasi G, Marino S, Mondo PN, Bramanti P. | Misdiagnosed chronic pelvic pain: pudendal neuralgia responding to a novel use of palmitoylethanolamide. | Pain Med. | 2010 May;11(5):781-4. Epub 2010 Mar 22.
[8] Rasková H, Masek K, Linèt O. | Non-specific resistance induced by palmitoylethanolamide. | Toxicon. | 1972 Aug;10(5):485-90.
[9] Hurych J, Holusa R, Effenbergerová E, Mirejovská E. | Attempt to influence silicotic fibrosis by means of N-(2-hydroxyethyl) palmitamide (Impulsin). | Czech Med. | 1980;3(3):218-25.
[10] Masek K, PerlÃk F, KlÃma J, Kahlich R. | Prophylactic efficacy of N-2-hydroxyethyl palmitamide (impulsin) in acute respiratory tract infections. | Eur J Clin Pharmacol. | 1974 Oct 4;7(6):415-9.
[11] Kahlich R, KlÃma J, Cihla F, Franková V, Masek K, Rosický M, Matousek F, Bruthans J. | Studies on prophylactic efficacy of N-2-hydroxyethyl palmitamide (Impulsin) in acute respiratory infections. Serologically controlled field trials. | J Hyg Epidemiol Microbiol Immunol. | 1979;23(1):11-24.
[12] Wiedermannová D, Wiedermann D, Lokaj J. | [Prophylactic administration of impulsin to clinically healthy children.--effect on the serum proteins and metabolic activity of granulocytes (author's transl)]. | Cas Lek Cesk. | 1978 Aug 18;117(33):1030-4.
[13] Eberlein B, Eicke C, Reinhardt HW, Ring J. | Adjuvant treatment of atopic eczema: assessment of an emollient containing N-palmitoylethanolamine (ATOPA study). | J Eur Acad Dermatol Venereol. | 2008 Jan;22(1):73-82.
[14] Pulvirenti N, Nasca MR, Micali G. | Topical adelmidrol 2% emulsion, a novel aliamide, in the treatment of mild atopic dermatitis in pediatric subjects: a pilot study. | Acta Dermatovenerol Croat. | 2007;15(2):80-3.
[15] P,Deslo. Combination of pregabalin and palmitoylethanolamide (PEA) for neuropathic pain treatment. | Pathos, 2010, 17,4:9-14
[16] Ghafouri N, Ghafouri B, Larsson B, Stensson N, Fowler CJ, Gerdle B. | Palmitoylethanolamide and stearoylethanolamide levels in the interstitium of the trapezius muscle of women with chronic widespread pain and chronic neck-shoulder pain correlate with pain intensity and sensitivity. | Pain. | 2013 May 14. pii: S0304-3959(13)00225-X. doi: 10.1016/j.pain.2013.05.002. [Epub ahead of print]
[17] Born P. | The clinical impact of carbohydrate malabsorption. | Arab J Gastroenterol. | 2011 Mar;12(1):1-4. doi: 10.1016/j.ajg.2011.01.002. Epub 2011 Feb 5.
[18] Calabrò RS, Bramanti P. | Occipital Neuralgia Responding to Palmitoylethanolamide. | Headache. | 2013 May 23. doi: 10.1111/head.12136. [Epub ahead of print]
[19] Keppel Hesselink JM, Kopsky DJ. | Treatment of chronic regional pain syndrome type 1 with palmitoylethanolamide and topical ketamine cream: modulation of nonneuronal cells. | J Pain Res. | 2013 Mar 21;6:239-45. doi: 10.2147/JPR.S42417. Print 2013.
The post Gebruiksaanwijzing PeaPure en achtergronden appeared first on Neuropathische pijn.